Kosmetiska kontaktlinser Risker

  Miljoner människor väljer att använda kontaktlinser för kosmetiska ändamål, även om de inte har några ögonförhållanden eller problem. Färgade kontaktlinser för kosmetiska ändamål används ofta för att ändra ögonfärgen och köps vanligtvis utan recept eller lämplig passning från en ögonläkare. Vad många konsumenter inte är medvetna om är mardrömmarna som kan uppstå genom att använda kosmetiska kontaktlinser. Långvarig användning av dessa typer av kontaktlinser kan leda till infektioner, repor och till och med permanent ögonskada.

Cornea Risker

ögonhinnan fungerar som en lins som skyddar ögat från damm och bakterier och reglerar ljus kommer in i ögat. Kontaktlinser som bärs utan att vara monterade i ögat eller bärs under en längre tid, kommer att orsaka att ditt hornhinna blir repat eller till och med utvecklar öppna sår som kallas hornhinnessår. Din hornhinnor kan också bli permanent skarpa, vilket kan leda till permanent nedsatt syn eller eventuell blindhet.

Infektion

När kontaktlinser inte är ordinerade för att passa dina ögon, kan de orsaka irritation, ödem och infektioner. Eftersom hornhinnan inte tar emot tillräckliga mängder syre kan det producera bakteriereceptorer och göra dina ögon mer sårbara för virusinfektioner och bakterier som rosa öga eller mikrobiell keratit. Infektioner kan också uppstå av en allergisk reaktion som du kanske inte är medveten om.

Säkerhetsanvisningar

Om du vill använda färgade kontaktlinser för något ändamål, är det bäst att få en ögonprov och ett recept som tar hänsyn till dina noggranna ögonmätningar. Du bör aldrig köpa kontaktlinser från någon återförsäljare, inklusive loppmarknader, nätbutiker mm som inte kräver recept eller säljer billiga linser av låg kvalitet. Många av de anläggningar som säljer kosmetiska linser är baseras utomlands och kan därmed komma undan med försäljningslinser utan recept på nätet. Undvik dessa platser, eftersom det inte finns något sätt att veta om deras linser kan skada ögonen. Du bör aldrig ha kontaktlinser, särskilt under en längre tid , utan ögonkontroll och recept från din läkare.