Hur fungerar en hårtork?

 

Inledning

Medan de första torkarna anlände till skönhetssalonger på 1920-talet har lite förändrats hur hårtorkar fungerar. Huvudskillnaden är i utseendet av hårtorkar, som har utvecklats under åren. Andra ändringar är att dagens hårtorkar är billiga, bekväma, lätta och bärbara. De viktigaste mekanismerna i en torktumlare är en fläkt för att blåsa luften och en värmekälla för att generera hetluft. Det här är verkligen en hårtork som behöver torrt vått hår.

Hur hårtorkar fungerar

Hårtorkar fördröjer vattnet i håret genom att blåsa varm luft över huvudet. De höga temperaturerna är möjliga på grund av hårdhetens kraft. Alla hårtorkar har nu en några värmeinställningar - låga, medelstora och höga. Ju mer wattage en hårtork har desto varmare luften kan få. Vissa hårdysare har nu 2000 watt ström. När enheten är ansluten till ett eluttag och slår på värmeelementet inuti torken börjar värmas upp. De flesta värmekällorna i hårfönstren är spolade, metalltrådar. Vanligtvis består trådarna av nickel och kromlegering. När vajern blir varm aktiveras den motoriserade fläkten i torken. Bladen på fläkten snurrar runt och producerar luftflöde . Detta luftflöde tvingar den heta luften ut ur hårtorken. Med handhållna blåstorkar kommer den heta luften genom tunnan. Med hushållsapparater med hårtork kommer den heta luften ut ur de små öppningarna i huven.

Hur fungerar säkerhetsfunktionerna

Alla hårtorkar har standard säkerhetsfunktioner som gör det möjligt för apparaterna att fungera utan att skada användaren. En viktig egenskap är isolering. Detta innebär en värmeskjuvning som hindrar utsidan av en hårtork från att bli het. Värmesensorer är också standard på hårvaror. När torken börjar överhettas stängs den automatiskt av. Detta förhindrar att hårtorken slås i brand. Den federala regeringen införde kravet på Ground Fault Circuit Interrupters (GFCI) för att stoppa oavsiktlig elektrocution när torken tappas i vatten. GFCI är en polariserad plugg. Enligt Consumer Product Safety Commission 'övervakar GFCI kontinuerligt elektricitet som strömmar i en krets, för att känna av någon strömförlust. Om strömmen som strömmar genom kretsen skiljer sig åt med en liten mängd från det som återkommer, kopplar GFCI snabbt ström till den kretsen .'