Hur man rengör ädelsten smycken

 

Kristallina eller genomskinliga ädelstenar

1.

Sprid en trasa över arbetsytan för att dämpa och fånga smycken om det faller.

2.

Blötlägg smyckena i en skål med varmt vatten med en droppe eller två av mild tvål.

3.

Träna ut organiskt material som fortfarande är uppenbart under ädelstenen som inte avlägsnades genom blötläggning med den mjuka borsten.

4.

Töm tvålvattnet och fyll skålen med rent vatten för att skölja smycken. Om stenen är av en typ som tål det, såsom diamanter, rubiner eller safirer, kommer en liten ammoniak till sköljvattnet att lägga till 'gnista' enligt SpecialGifts.com. Om pärlan är försedd med silver, använd inte ammoniak.

5.

Torka biten med en mjuk trasa med hjälp av en rörlig rörelse för att undvika att fånga inställningen på en tråd.

Mjuka eller ekologiska ädelstenar

1.

Placera en trasa över arbetsytan.

2.

Fukt en sektion av den andra trasan med vatten. Använd inte tvål eller ammoniak på mjuka ädelstenar eftersom de kan absorbera kemikalier, vilket kan orsaka missfärgning över tiden eller skada ytan.

3.

Torka ädelstenen försiktigt med fuktad mjuk torka sedan med en torr del av duken.

Tips och varningar

  • Ädelsten smycken ska lagras i enskilda höljen för att hålla dem från repor eller skadlig metall eller mjukare ädelstenar i andra delar.
  • De typ av ädelsten som ingår i dina smycken avgör hur objektet ska rengöras, eftersom det här är den känsligaste delen av stycket. Ädelstenar som diamanter eller safirer, som är kristallina, är mycket hårdare och klarar mer än mjukare stenar som turkos eller opal. Vissa ädelstenar klarar av blötläggning eller kokning, medan vissa bara kräver en fuktig trasa. Ultraljudsrengörare är i allmänhet mer riskfyllda än de är värda, eftersom de kan krossa en ädelsten med eventuella brister.