Hur man utvärderar priset på en diamant

 

1.

Bestäm diamantens kvalitet genom att bedöma diamantens fyra Cs: karatvikt, klarhet, färg och klippning. Det kan göras av en kvalificerad bedömare eller av ett laboratorium. Diamant som har certifierats för att vara en speciell kvalitet kan vara ett högre pris om kvaliteten har blivit säker. GIA (Gemological Institute of America) och AGS (American Gem Society) anses vara de främsta certifieringslaboratorierna, liksom mest tillförlitliga.

Se på dagens Rapaport Diamond Report för den senaste grossistpriset på diamanter av samma kvalitet. Hitta formen och karatets viktintervall diamanten faller in, se sedan i lämplig sektion för färg och klarhet. Multiplicera numret där med 100 för att hitta priset per karat. Multiplicera priset per karat med diamantens faktiska vikt för att få grossistpriset per listan.

3.

Bestäm hur mycket av en premie eller minskning kan göras till Diamantintyget innehåller denna information. Rapaportlistan förutsätter en diamant som är av snitt och fin finish, med minimal eller ingen fluorescens.

4.

Överväga försäljningsvillkoren för att fastställa en rabatt som tas bort från grossistpriset från säljaren till köparen. Kontant istället för kredit, större kvantiteter och stabilt, konsekvent förhållande ofta rättfärdiga en rabatt på någonstans från 10 till 30 procent av Rapaport listpriset. Ju mer populär en kategori av diamanter är desto mer efterfrågan finns för dem och ju lägre rabatten.

Tips och Varningar

  • Känn dig fri att förhandla om en högre rabatt, speciellt om diamanten inte är certifierad eller om det finns är mycket lokal konkurrens mellan grossister.
  • Fluorescens är det naturliga blåglödet vissa diamanter ger av sig under ett svart ljus. Diamanter med en mycket hög nivå av fluorescens kan ha ett 'oljigt' utseende i naturligt ljus, speciellt jämfört med en diamant med liten eller ingen fluorescens. Denna minskning av skönhet kan leda till ett lägre pris.
  • Detaljhandeln baseras på grossist plus en uppräkning. Markeringen varierar väsentligt beroende på en juvelers överhuvud, placering, mängden lokal konkurrens och förhållandet till kunden. En 'keystone' -markering på 100 procent av diamantens pris är inte oöverträffad, men oftast är markeringen lägre på dyrare objekt, så det kan vara mindre.
  • Som med alla artiklar beror försäljningspriset på en diamant i slutändan på vad köparen vill betala och vad säljaren är villig att sälja den till. Samma diamant kan sälja till en rad grossistpriser, men det finns också ett förutsägbart sortiment för grossistprisning av diamanter av samma kvalitet. Detaljhandelspriserna kanske inte korrekt återspeglar grossistförsäljningen, eftersom det finns en mängd andra faktorer som påverkar det faktiska detaljhandelspriset på en diamant. Kvalitet är först och främst fastställande av prissättning, eftersom högre kvalitetsdiamanter är mycket sällsynta än diamanter av lägre kvalitet, så hög kvalitet kommandon högre priser.