Hur man testar falska diamanter

 

1.

Titta på ljusets reflektion i diamanten. En riktig diamant kommer normalt att visa olika nyanser av grått i ljuset. En falsk eller lågkvalitativ diamant kommer att återspegla en regnbåg av färger.

2.

Höj stenen i munnen och blåsa på den i en till två sekunder. Snabbt observera diamanten. Om det förblir dimmigt i flera sekunder efteråt är det en falsk. En riktig diamant kommer att rensa omedelbart.

3.

Placera diamanten upp och ner, så att den spetsiga änden vetter mot taket och håll den direkt över en tidning. Om du kan läsa utskrift eller utfärda den svarta färgen är stenen sannolikt en konstgjord diamant.

4.

Se diamanten från sidan. En riktig diamant kommer att glittra och lysa från alla vinklar. Om diamanten är blank på toppen, men tråkig runt sidorna är det troligtvis en falsk.

5.

Titta på priset på stenen. Cubic Zirconium, eller CZ, kostar en bråkdel av priset på en riktig diamant. Om priset på stenen eller inställningen är ovanligt låg är det en bra chans att det är en falsk sten. En kubisk zirkonium kan också bära stämpeln 'CZ', vilket är en annan indikation på att stenen inte är en riktig diamant.

Tips och varningar

  • Ta diamant till en professionell gemologist eller välrenommerad diamanthandlare för att få testat stenen om du inte är säker på stenens äkthet.
  • Köpa en diamant kan vara en mycket givande, om skrämmande, erfarenhet. Diamanterna som finns i manschettknappar, förlovningsringar och hängen kommer i olika storlekar och kan alla vara ganska dyra. Det kan vara svårt att skilja en riktig diamant från en falsk, vilket kan vara ett potentiellt dyrt fel i dom. Men det finns flera sätt att skilja en konstgjord diamant från den verkliga saken.