Information om Lanolin Properties

 

Definition

En biprodukt av ullbearbetning, lanolin är också känd som ullolja, ullvax, ullfett och ullfett. Det är i själva verket ett vax i stället för en fett eller olja och smälter en temperatur mellan 100 och 107 grader F. Det härledas från fårens oljekörtlar och är en blandning av ullfett och 25-30 procent vatten Ullfett består i sin tur av kemiska föreningar som kolesterol och estrar härrörande från fettsyror, enligt PBS.

Naturlig funktion

Lanolin har vattenavvisande, antisvamp och antibakteriella egenskaper som tjänar till vattentäta fåret och skyddar huden mot infektion, enligt PBS.

Mänsklig användning

Lanolin är ett användbart skydd mot huden eftersom oljorna i ämnet är likartade i kompositionen till oljor som utsöndras av mänsklig hud. Dessutom kan lanolin bildar en emulsion med vatten som det lätt absorberas av huden. Specifikt liknar lanolinsammansättningen de intercellulära lipiderna i det yttersta skiktet av huden, stratum corneum, som består av kolesterol, kolesterolderivat och fettsyror. Andra likheter har har också varit upptäckt, såsom multilamellära strukturer som liknar flytande kristallstrukturerna i hudlipider, enligt Lanolin, en webbplats som tillhandahålls av det oleokemiska försörjningsföretaget Imperial-Oel-Import.

Betydelse

Normalt avdunstar vatten kontinuerligt från huden s yta, och otillräcklig rehydrering från de nedre hudskikten leder till en torr, olexibel och spröd stratum corneum. Lanolin kan absorbera mer än 200 procent av sin vikt i vatten och omfördela även vattnet till miljöer med låg relativ fuktighet. Dessutom har det halvciflusiva egenskaper som hjälper till att förhindra fuktförlust utan att störa hudens naturliga funktioner, enligt Lanolin. Eftersom barriären som bildas på huden med lanolin inte är ogenomsläpplig, kan luft och fukt genomgå, vilket är lika viktigt som kvarhållande av fukt för fuktig sårläkning, till exempel vid behandling av ammande bröstvårtor och ömma bröstvårtor, enligt till ett häfte av Lanisoh-företaget.

Medicinska användningsområden

Medicinska egenskaper hos lanolin inkluderar dess antimikrobiella och desinfektionsaktivitet på huden och dess förmåga att verka som bärare för farmaceutiskt aktiva ingredienser som behöver transporteras till djupare lager av huden. Lanolin används i brännskador för att stödja sårläkningsprocessen, som ett antimikrobiellt och desinfektionsmedel i aktuella produkter som används för att behandla akne och i deodoriserande toalettartiklar, bland andra applikationer. Det tolereras väl av kroppen och är även FDA-godkänt för användning som bas för tuggummi, enligt Lanolin. Lanolin används i tuggummi som mjukmedel, enligt Real Self. Lanolin, en substans som extraheras från fårsull, används ofta i läkemedels- och kosmetikindustrin på grund av dess mjukgörande egenskaper som skyddar hud och hår. Lanolin och dess derivat används i allt från krämer och salvor till schampo och efterskott till kirurgiska klisterband.