Fakta om överflödig hårväxt

 

Vanliga platser

Tanken på överflödigt hår baseras i stor utsträckning på kulturella normer och könsvariationer. Till exempel, i kulturer där kvinnor inte rakar under sina armar är kvinnlig armhålshår inte överflödig. I USA är de vanligaste platserna för manligt överflödigt hår på axlarna och på ryggen. För kvinnor är typiska platser för överflödigt hår ansikte och bröst.

Orsaker

Orsakerna till överflödigt hår varierar beroende på kön. Överflödigt hår hos män är vanligtvis knutet till ökade androgener, såsom testosteron. Hos kvinnor kan höga androgenhaltar också lägga till överflödigt hår, ett tillstånd som kallas hirsutism. Hirsutism är en bieffekt av många andra hälsokomplikationer, inklusive Cushings syndrom, orsakad av hormonets obalans, polycystiskt ovariesyndrom och även tumörer. Vissa läkemedel, såsom danazol, kan orsaka hirsutism som en biverkning. Studier har visat att kvinnor i Medelhavet , Mellanöstern och Sydasiatiska anor är mer benägna att hirsutism. Många av de förhållanden som leder till överflödigt hår är ärftliga, och hirsutism kan också betraktas som ett genetiskt tillstånd.

Bekymmer

Även om den plötsliga tillväxten av håret på ovanliga ställen kan indikera ett allvarligare underliggande tillstånd, hårväxten är i sig själva oskyldig. Den gener som kan uppstå av överflödigt hår kan dock vara tillräckligt stor för att vissa ska söka lösningar. Som vanliga skönhetsbegrepp främjar viss estetik, avvikelser från detta idealiska är besvärliga för vissa människor. Personer med oönskat hår kan vara målen att ta sig, stirra och till och med isolera.

Fördelar

Medan konvention Al visdom säger att håret bara bör växa i vissa områden, överskott av hår kan också vara till nytta. Till exempel har män med rikligt bakhår något naturligt skydd mot UV-strålar på en solig dag. Dessutom finner vissa människor faktiskt hårdnande tilltalande även på okonventionella ställen.

Behandling

Det finns dussintals lösningar som hjälper till att lösa problemet med oönskade hår. Vissa människor försöker ta bort håret helt, medan andra helt enkelt vill täcka upp det. Ett sätt att täcka upp överflödigt hår är med blekmedel. Människor med mörkare hår kan ha svårare att se resultat med denna metod. Plus, om du har mycket hår, kommer folk fortfarande att märka ditt oönskade hår även om det är blekt.
För dem som försöker bli av med håret varierar alternativen i pris, varaktighet och nivå av obehag. Det enklaste och billigaste sättet att bli av med hår är att raka det. Det raka håret kommer dock att växa på bara några dagar. Om ditt överflödiga hår är i ett svårt räckhållsområde som näsan eller öronen är rakning också mer utmanande. Andra gäller kemikalier som kallas depilatories som löser upp håret. Det största problemet med en depilatory är att många människor är allergiska mot kemikalierna. En annan metod är att vaxa, i vilket het vax appliceras på håret och sedan avlägsnas med en trasa. Även om vaxning brukar få hårstrå i många veckor, är det ofta smärtsamt och om du inte köper hemma vax kan det vara dyrt.
På den mer permanenta sidan använder elektrolysen elektrisk ström för att förstöra hårsäckarna. Eftersom elektrolysbehandling kräver flera sessioner är det dyrt. Dessutom är vissa människor ärr från elektrolyseprocessen. För de som vill ha en mer permanent men mindre smärtsam lösning är laserbehandling ett alternativ. Liksom elektrolys är laserbehandling dock dyr och tidskrävande. Det finns vissa delar av kroppen där håret vanligtvis inte växer. Ändå fortsätter vissa människor att spira håret i dessa vanligen nakna områden. Hår av denna typ kan anses överflödigt. Både män och kvinnor kan växa från överflödigt hår som påverkar deras utseende och livsstil. Fastän definitionen av oönskat hår varierar efter kön är många av de bakomliggande orsakerna och behandlingarna desamma.