Hur man sätter frans på en scarf

 

Göra designbeslut

1.

Använd några garnstycken för att bestämma hur mycket frynser som är tillräckliga för ditt utseende. Prova olika längder. Klipp 4 till 6 trådsträngar dubbelt så lång som du vill ha för din kant. Tänk på att varje fransslinga kommer att ge två fransar. Vik dina strängar i halva, till sista längden, och stift dem sedan med jämna mellanrum till kanten på din halsduk. Klipp längre längder, längre eller kortare; stifta dem närmare eller längre ifrån varandra. Få det utseende du vill ha och ta bort stift och tryoutsträngar.

2.

Ta reda på hur mycket garn du behöver. Använd dina pinnar för att markera de intervaller där fransbandet kommer att läggas till. Gör det varje 1/4 eller 1/2-tums över kanten på din halsduk. Räkna upp hur många stiftar som krävs för att markera intervallet (till exempel 12 på en 6-tums ben). Multiplicera detta nummer med 2, eftersom din halsduk har 2 ändar. Således är 12 multiplicerat med 2 lika med 24 slingor. Välj längden på din kant och tillåta ett par extra inches för att fästa. Matematiken ser ut så här: Multiplicera franslängden (ex: 4 tum) med 2 (2 strängar i varje slinga) och sedan med 24 (slingor) för att få 192 tum. Lägg till 12 tum (för looping) för att göra 204 inches. Dela med 36 (tum per varv) och du får 5 meter och 2 meter garn.

3.

Köp garn och nål. Se till att nålens öga är tillräckligt stor för att hålla ditt garn. För stickning kommer en plastnål att fästa dina fransband. För massiv ull eller akrylväv behöver du en skarp spetsig metallnål.

Sätta på kanten

1.

Sätt din halsduk på ett platt arbete yta, uppåt, med ena änden där du lätt kan nå den. Markera de intervaller du valde för att rymma dina fransband med stift (det är de 12 intervallen på din 6-tums kula - eller vad du valde när du bestämde dig för hur mycket garn du skulle behöva). Använd en stift för varje slinga. Repetera i den andra änden av halsduken.

Klipp längderna på garnet mycket lite längre än dubbelt så lång som din sista kant - bara ett hår över 8 cm långt om du vill ha en 4-tums frans. Klipp en längd för varje stift.

3.

Dra nålen med en gårdsträng och lämna en ände längre än den andra. Slip inte en syknut. Sätt in nålen på baksidan av halsduken och ta upp den mot dig. Sy tillbaka ner och lämna en slinga på ungefär en tum på översidan och lämna båda garnsträngarna på baksidan. Ta bort nålen. Placera ett finger eller tumme i slingan och manövrera garnet försiktigt med fingrarna tills båda lösa ändarna är lika långa. Ta lösa ändar upp genom slingan och dra försiktigt åt till slingan. Gå vidare till nästa bit och nästa.

Sluta genom att trimma fransändarna till jämn längd, och du är klar. Nästa gång bestämmer du om du d hellre ha fästöglor på andra sidan.

Tips och varningar

  • Det finns inga hårda och snabba regler i hur lång eller full frans ska vara. I allmänhet är 2 tums frans mycket på ett skräddarsytt projekt som en mans ulldukstrumpa. För en långsträckt knäppad halsduk är mycket fransar en del av det roliga. Första gången du planerar ett projekt kan det verka som en mycket pinning, planering och matte, men när du har gjort det kommer du att finna att fringing är snabb, enkel och rolig.
  • Fringe gör en bra, lätt applicerbar efterbehandling till ett mysigt tyg eller stickad halsduk. Stegen nedan hjälper dig att lägga till frans till en lång utomhusduk, men samma teknik kan även användas för accessoarer, sjalar och ponchos. Den exakta mängden frans du behöver beror på bredden på din halsduk och längden på din frans, men ett exempel visar hur du kan räkna ut en enda halsduk i taget.