Pigmentationsorsaker

  Hudens utseende är ett stort problem för de flesta av oss. Olikfärgade hudtoner anses allmänt vara den bästa hudtypen. Pigmentering eller hudfärgning beror på hur mycket melanin som produceras i vår hud produceras. melanin orsakar mörka fläckar (kallad hyperpigmentering), medan frånvaro av melanin eller reducerat melaninhalt i huden orsakar vita fläckar eller lättare områden (kallad hypopigmentering). Både hyperpigmentering och hypopigmentering kan vara stressande, även om de inte representerar några allvarliga hälsoeffekter.

Naturliga orsaker

Exponering för höga halter av UV-strålar genom solbränning är en av de vanligaste orsakerna till ökad hudpigmentering. Dålig kost, undernäring eller underernäring kan också orsaka pigmentförändringar. Melasma är en av de mindre kända orsaker till förändringar i pigmentering. När det gäller förändringar i kvinnliga hormoner sker det vanligtvis under graviditet eller under p-piller. gulsot kan också orsaka allvarlig hudpigmentering. Graviditet och klimakteriet orsakar stora fluktuationer i hormoner som kan leda till bruna fläckar i ansiktet. Överdriven användning av kosmetika kan också orsaka allergiska reaktioner och leda till pigmentering.

Arveliga orsaker

Albinism är ett ärftligt tillstånd, och de som lider av det kallas ibland albinos. Det kännetecknas av blekt hår, blek hud och även bleka ögon. Huvudproblemet här är att patienten inte har någon eller absolut minimal melaninproduktion. Vitilgo är ett annat problem som kan orsaka hypopigmentering (förlust av färg på huden) på specifika delar av kroppen.

Läkemedelsinducerad pigmentering

Fyra typer av läkemedelsreaktioner kan leda till pigmentering. Dessa är ljuskänslighetsreaktioner, läkemedelsinducerad hyperpigmentering, fasta läkemedelsutbrott och läkemedelsutbrott med sekundär postinflammatorisk hyperpigmentering. Några av de läkemedel som kan orsaka dessa reaktioner är fenolftalein, orala preventivmedel, Bactrim, tetracyklin, Nystatin, Sulindac, Naproxyn, salicylater, tiazid, sulfonylureor, penicillin, sulfonamider, jod och några fler.

Förebyggande och behandlingar

En av de mest rekommenderade förebyggande åtgärderna är att använda solskydd när det är utomhus. Några naturliga behandlingar för att minska mörka pigmentpigment inkluderar användning av olivolja, rik på vitamin E och aloe vera, som har antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Några medicinska behandlingar innefattar laser resurfacing, intensivt pulserande ljus, hydrokinon krämer och alfa hydroxisyra hudskal.