Hur kosmetika görs

 

Inledning

Skönhetsbranschen sägs vara en miljarder dollarindustri. Med den ständigt stora efterfrågan på produkter för hudvård, smink och andra kosmetika kan man bara föreställa sig hur konkurrenskraftigt detta fält kan vara. Faktum är att Lydia Boyd, forskare vid Duke University, säger att varje år spenderar amerikaner över 20 miljarder dollar på kosmetika. Men, hur många kosmetika gör det, trots de här stora siffrorna?

Ingredienser i kosmetika

De flesta kosmetika, som läppstift, dammsugare och grädde smink, innehåller en betydande mängd olja. Några av dessa är ricinolja och valnötolja. Vissa vaxer, som bivax, används också för att ge kosmetika den fasta strukturen, som för läppstift. För att pulver ska appliceras smidigt på huden kan silke tillsättas, medan vissa tillverkare använder speciella mjuka mineraler.

Färg är en annan väldigt viktig aspekt av kosmetika som gör dessa produkter mycket säljs till massorna. För att kunna skapa det djärva utbudet av färger i ögonskugga, läppstift och rodnad använder tillverkarna vissa pigment, såsom järnoxid för röda och bruna. Det finns nu syntetiska pigment som läggs till kosmetika för att göra färger ljusare, såsom titandioxid. För att mascara ska ha den djupa svarta färgen använder de kol, medan järnoxid används för brunare nyanser.

I linje med dessa vanliga ingredienser i kosmetika har företag idag kommit med fler sätt att skapa smink som är hudvänlig och nonallergen. Dessutom kan kosmetika nu innehålla vitaminer och antioxidanter samt UV-skyddande komponenter. Alla bidrar till målet för skönhetsföretag - att få människor att se vackra ut och att se till att de ser yngre ut.

Många av de ledande kosmetiska företagen i världen använder nu mer naturliga element i sin smink och till och med undviker animaliska produkter. Faktum är att det finns en växande trend som pressar för att använda alla naturliga ingredienser i kosmetika. Detta beror framför allt på hälsosäkerhet och miljöhänsyn.

Hur testas kosmetika?

Det har skett många problem under åren om användningen av djur för kosmetisk provning. För närvarande finns lagar som förbjuder denna praxis. Istället hittar kosmetiska tillverkare andra sätt att testa eventuella allergiframkallande effekter av deras smink. Bland dem genomförs kliniska prövningar på humana volontärer och undviker att lägga till nyare syntetiska komponenter till produkter samt använda ingredienser som redan har etablerats som säkra.

Var försiktig med kosmetika

Eftersom inte alla människor har samma hudtyper , det finns de som är mycket känsliga för specifika komponenter i kosmetika. Ibland kan petroleumbaserade ingredienser, liksom syntetiska parfymer, orsaka hudallergier och toxicitet. Att välja den bästa kosmetiken som ska användas på din hud innebär också att du vet att du har ingredienser och din känslighetsnivå.