Så här köper du diamanter

 

Karat

En diamant vägs i karat. Generellt sett desto större karatvikt, ju mer en diamant kommer att kosta. Enligt Diamond Buying Guide är en karat lika med 200 milligram. Du måste balansera kostnaden för karatvikten med de andra kvalitetsfaktorerna i en diamant.

Färg

Diamanterna som är mest önskvärda är färglösa eller helt vita, med en ledtråd av gul ton till dem. Diamanterna sorteras efter färg i alfabetisk skala från och med bokstaven D. Ju närmare D på skalan desto dyrare diamanten.

Klarhet

En diamants klarhet påverkar också kostnaden och måste övervägas innan du köper. Klarhet hänvisar till bristerna eller inneslutningarna i en diamant. Ju fler brister, desto dyrare blir diamanten. Diamanter som är internt felfria är mycket sällsynta och dyraste.

Klipp

Klipp hänvisar inte bara till formen diamanten utan också hur diamanten är fasetterad. Hur en diamant lyser direkt hänför sig till hur bra diamanten är skuren. Om en diamant skärs för grund eller för djup blir den inte så lysande och kommer därför att kosta mindre. Oavsett om du köper en diamant från en privatleverantör eller en kedjeleverantör, kan du få lite kunskap om diamanter som hjälper dig att hitta rätt värde för dina pengar. Förstå hur klarhet, skärning, färg och karat vikt bidrar till priset på en diamant.