Livsmedel som ger dig friskt hår

 

Vitaminer C, A och Järn

C-vitamin, vitamin A och järn arbetar tillsammans. Vitaminer C och A arbetar med varandra för att främja produktionen av talg, vilket är den naturliga oljan som produceras av dina hårsäckar. Denna olja fuktar ditt hår bättre än något balsam, vilket håller ditt hår starkt och tjockt. Vitamin A och järn håller hårbotten frisk för att förhindra håravfall. C-vitamin behövs för att din kropp ska kunna absorbera järn korrekt.

Mat som citrusfrukter, gröna grönsaker och persilja innehåller vitamin C. Vitamin A finns i livsmedel som morötter, tomater, mörkgröna bladgrönsaker, cantaloup och oljig fisk. Järn finns i livsmedel som röda kött, hela korn, torkade frukter och ägg.

Protein, biotin, zink och vitamin E

Ditt hår består huvudsakligen av protein. Därför är det nödvändigt att få tillräckliga mängder protein för att bibehålla friskt hår. E-vitamin hjälper till vid produktion av protein och upprätthåller även sund cirkulation, vilket ger snabbare cellreparation. Detta är viktigt eftersom torr eller död hud i hårbotten skjuter för att tillåta ny hud att producera. Att påskynda processen upp skapar en friskare hårbotten och hår.

Du kan hitta biotin i livsmedel som linser, bönor, nötter, mejeri, fisk och kött. Linser och bönor ger också betydande mängder zink, järn och protein. Zink, E-vitamin och protein finns vanligtvis i många av samma livsmedel, som kött, mejeriprodukter, fisk, soja, ägg, hela korn, nötter, avokado och mörkgröna grönsaker.

Kisel- och betakaroten

Silika och betakaroten stärker håret och förhindrar håravfall. Betakaroten bidrar också till produktion av protein. Betakaroten finns i frukter och grönsaker som är gröna, gula eller orange. Silika finns i ris, havre och solrosfrön. Silika kan också hittas i frukt och grönsaker som sallad, sparris, lök, kål, jordgubbar, gurkor, selleri och blomkål. Omega-3-fettsyror Omega-3-fettsyror främjar inte bara den allmänna hälsan av ditt hår, men de ger också ditt hår ett glänsande utseende. Omega-3 fettsyror finns i fisk som lax, makrill, tonfisk, sardiner och öring. Andra livsmedel som ger omega-3-fettsyror är avokado, oliver, valnötter, mandlar, pumpafrön och linfröolja.

B-vitamin och multivitaminer

Cellreparationer främjas av B-vitaminer, speciellt B12. Detta hjälper till att läka eventuella skador på ditt hår. Det påskyndar också processen där ditt hår växer. Många människor tar ett multivitamintillskott högt i en mängd olika B-vitaminer. Det finns också kosttillskott som är formulerade för ditt hårs hälsa, som finns i de flesta hälsobutiker. Mat som innehåller B-vitaminer inkluderar nötkött, fjäderfä, fisk, hela korn, bönor, ärter, nötter och solrosor frön. Hela spannmålsprodukter och bröd är bra källor till B-vitaminer. Hårprodukterna du använder är inte de enda saker som håller ditt hår i gott skick. De mat du äter spelar en mycket viktig roll i hur hälsosamt ditt hår är. Att äta på ett lämpligt sätt kan ge dig starkare hår som inte bryts snabbare hårväxt. Att äta rätt kan också förhindra eller sakta ner håravfall.