Hur påverkar marknadspris diamanterna?

 

Diamanter vs råvaror

När man beaktar marknadspriset på diamanter är det viktigt att inse att en diamant inte är en vara. Ekonomiskt sett är en vara en vara vars pris kommer att förbli konsekvent för alla exempel på marknaden. (Till exempel kommer priset på guld att fluktuera med tiden, men allt guld kommer att ha samma värde vid en given tidpunkt. Guld är därför en vara.) Diamanter är å andra sidan objekt som kommer att ha varierande värden och priser beroende på deras individuella egenskaper. Dessa egenskaper kan omfatta storlek, färg, klarhet och mode (diamantskärningen). Det betyder att bestämning av värdet på en enskild diamant liknar bestämningen av värdet på, exempelvis en samlarobjekt eller elektronisk post.

Inte så sällsynt

Anledningen till att diamanter inte är en vara är att de inte är motsatta till populär tro, särskilt sällsynt. Mining, skärning och försäljning av diamanter är emellertid nära kontrollerad av bara några nyckelförsäljare och har varit sedan slutet av 1800-talet. Chefen bland dessa ägare är De Beers-företaget.

Skapa efterfrågan

Att diamanter anses vara ett mycket värdefullt föremål i USA beror främst på framgångsrika marknadsstrategier som skapade (och fortsätter att upprätthålla) efterfrågan på pärlor. Denna kampanj lanserades av De Beers-företaget i början av 1900-talet. Den här kampanjen är ansvarig för den kulturella traditionen att ge diamantringar som engagemang och för förening av diamant smycken med fängelse, lyx och permanentitet (slogan 'en diamant är för evigt' var speciellt utformad för att motverka återförsäljningen av ädelstenarna). Värdet av diamanter från dag till år och år till år är därför beroende av den fortsatta uppfattningen av diamanter som ett värdefullt föremål.

Håller koll på prissättning

Den mest exakta sätten att hålla reda på dagens pris på diamanter är att konsultera Rapaport Diamond Report. Det här är en prenumerationstjänst som spårar prissättningen per månad baserat på deras vikt, klarhet och färg. Tydligare, större diamanter är i allmänhet värda mer. Färgen baseras på en skala från gul till vit, med vitare diamanter hämtar ett högre pris. För diamanter som redan har skurits finns en annan uppsättning riktlinjer utifrån deras form och den nuvarande efterfrågan på den formen. I så fall baseras prissättningen på populariteten hos vissa former och deras tillgänglighet.