Mat för hårväxt och glans

 

Proteiner

Vårt hår består främst av protein, så att integrera protein av hög kvalitet i din kost är ett måste för friskt hår. Fjäderfä, fisk, bönor och ägg är höga i protein och ger sådana hårsäkra näringsämnen som biotin, B-12, zink och essentiella fettsyror. Lax är en utsökt proteinrik kraftmat, packad med järn, B-12 och omega-3 fettsyror. Även om protein av hög kvalitet bygger starkt, friskt hår, protein av låg kvalitet, som finns i majs, korn och grönsaker, kan försvaga håret, göra det skört och förlora sin färg.

Vitamin A

För att främja en hälsosam hårbotten, införlivar vitamin A i din kost. Vitamin A behövs för att producera talg, den oljiga substansen som ställer håret och håller det från att torka ut. Morötter är den bästa och mest populära källan till vitamin A, men gröna bladgrönsaker, fiskoljor, kål och persikor är också bra källor.

Essentiella fettsyror

För att skydda ditt hår från att bli torrt och sprött behöver mycket viktiga fettsyror. Dessa syror finns i fet fisk, som tonfisk, lax och sardiner, samt valnötter, linfrön, avokado och oliver. Viktiga fettsyror, som omega-3, håller glans och glans i ditt hår och skyddar mot brist på grund av överdriven torrhet.

Zink och järn

Zink och järnbrist kan bidra till håravfall. För att motverka shedding, försök att integrera zink- och järnrika livsmedel i din kost. Zinkhjälpmedel i hormonbalans samt cellreproduktion, både viktiga för hårhälsa. Några zinkrika livsmedel inkluderar ostron, valnötter, räkor och röda kött.

Järn hjälper till att tillverka hemoglobin som bär syre i hela kroppen och i hårbotten. En brist på korrekt blodflöde på grund av järnbrist kan orsaka avverkning. Att integrera livsmedel som ägg, kale, ostron, lax, bönor och lever i din kost kan motverka håravfall. För att hjälpa din kropp att absorbera järn, äta mycket vitamin C. Friskt hår beror i hög grad på god näring. De livsmedel vi äter kan främja hårstyrka, hårglans och en hälsosam hårbotten. Det kan också i vissa fall förhindra håravfall, men det kan inte 'bota' skallighet. Den goda nyheten är många av de livsmedel som ökar hårhälsan är hälsosamma för resten av våra kroppar också. Proteiner, essentiella fettsyror , zink, järn och B-vitaminer bidrar alla till en hälsosam livsstil och starka, lustrousa lås.