Om Cubic Zirconium Diamonds

 

Historia

Den bländande cubic zirconia som ses i smyckesbutiker idag kom från tankarna hos forskare som bara försökte hitta en billigare sten för att ersätta naturliga diamanter för laser och andra optiska applikationer. Det var inte förrän på 1970-talet, när ryska forskare lärde sig att odla detta mineral i ett labb, tog den CZ-produktionen av sig. I själva verket uppnådde årlig global produktion av CZs årligen 50 miljoner karat. Swarovsk u0026 amp; Co, en österrikisk producent av blyfri kristall, började rulla ut mousserande kubiska zirkoniumstenar för massproduktion. Äntligen var det en överkomlig nästan diamant och det blev populärt i mode smycken.

Betydelse

Cubic zirconia är lika bländande som diamanter, men ändå så mycket billigare. Purister som insisterar på den riktiga saken kanske vill ompröva. Om du älskar diamanter på grund av deras skönhet och inte deras status, kommer du också att älska din CZ lika bra. Om det gör att du känner dig bättre med att du har på dig en diamant på $2.985, istället för en lika bländande $29,95 cubic zirconium, kommer juvelarna att vara mycket nöjda med dig.

Identifiering

Är det en diamant? Eller är det en cubic zirconium? Du kommer aldrig veta om du inte bär labutrustning runt med dig. Med blotta ögat ser en CZ nästan exakt ut som en fin diamant. Även utbildade gemologer behöver laboratorieprovning för att säkerställa vilken som helst man ser. Då, genom testning, kommer de att kunna upptäcka små skillnader. Till exempel är det kubiska zirkoniumet inte riktigt lika svårt. En diamant har en hårdhetsgrad på 10, medan CZ endast är 8,5. Ändå är CZ fortfarande ett av de svåraste ämnena på jorden. Kubikzirkonium väger också mer. En 6,5 millimeter sten är ungefär storleken på en 1-karat diamant men en CZ exakt samma storlek väger 1,75 karat. En CZ har mer eld. Om du tar en bild av en diamant ser du blåa, rosa och gula blinkar. En CZ kommer att ha fler blinkar regnbågens färger än en diamant men inte så mycket mer som du självklart kan berätta utan speciell utrustning. Det är inte riktigt lika sparkly. CZ är briljanta, men bara lite mindre så än diamanter. Det är därför tillverkare lägger nu till en beläggning av kol i kubikzirkonium, för att tillsätta glans. Dessutom är en CZ helt klar. Kubisk zirkoniumoxid föds i ett labb och växer i ett labb, så deras miljö är perfekt kontrollerad, till skillnad från att diamanter ändras från kol till ädelsten i mitten av jorden över miljontals år. I labbet är några kristaller som inte är helt tydliga kastade ut och fler växer.

Typer

En kubisk zirkonium, den kubiska kristallina formen av zirkoniumdioxid är felfri och färglös. Men smyckenstillverkare lägger bara till vissa mineraler i labbet för att uppnå de levande färgerna som gör spektakulära smycken. Några av de mineraler som behövs för att växa färgstarka CZ är erbium för rosa; titan för guldbrun; cerium för röd, gul eller orange; krom för grönt neodym för lila och erbium och neodym för blått.

Fördelar

Labbvuxen kubisk zirkoniumoxid kan vara färgglada och snabbare än diamanter. Det finns ett oändligt utbud, ersatt lika snabbt som de säljer. Du kan ha en hel garderob med cubic zirconia smycken i varje fantastisk färg du gillar för en otroligt liten investering. Det kan ta 400 miljoner år att göra en diamant, men en kubisk zirkonium växer i ett labb på väldigt lite tid. Inte undra på att kubik zirkonium (CZ) stenar är ca 1 / 100th priset på naturliga diamanter. Om du tänker köpa diamant smycken kan du vara intresserad av att veta att du kan köpa hundra gånger mer om du väljer CZ istället.