Vad är en CR Emerald?

 

Historia

Högkvalitativa, mousserande och ljusa smaragder är extremt sällsynta. Faktum är att de gamla aztekerna betraktade pärlan som en helig sten och Cleopatra bokstavligen uttömde sina smaragdgruvor som letade efter dessa perfekta stenar. Lyckligtvis möjliggjorde vetenskapliga framsteg skapandet av CR smaragder i laboratorier, och nu kan alla njuta av dessa ljusa och vackra gröna stenar.

Funktion

CR smaragder var ursprungligen utformade för att ge fler människor tillgång till smaragdsmycken. Men som det blev klart att CR smaragder var identiska i sammansättning till verkliga smaragder blev fler och fler människor intresserade av stenarna eftersom de kunde köpa långt större, högre kvalitet CR smaragd än de kunde naturstenar. CR smaragder är lite hårdare än naturliga smaragder och får inte bära så snabbt. Detta beror till stor del på att de skapas i en konstgjord miljö där endast material som är nödvändiga för att skapa en smaragd är närvarande. En naturlig smaragd måste strida mot en rad miljöfaktorer djupt under jorden medan den är skapad, vilket kan leda till en felaktig, mindre robust sten.

Fördelar

CR smaragder är mycket billigare per karat än naturliga smaragder. De har få till inga brister. Faktum är att en av de viktigaste 'klagomålen' om CR smaragder är att de är för ljusa, för gnistriga och för snygga att vara verkliga.

Identifiering

Du kan inte skilja mellan de kemiska komponenterna i en CR smaragd och de av en naturlig smaragd eftersom de två är identiska. Naturliga smaragder är gjorda av kisel, syre, beryllium, aluminium och krom. Kromen är vad som ger stenen sin ljusgröna färg. CR smaragder är gjorda av exakt samma saker, men de värms upp och trycksätts i ett labb för att bilda ädelstenskristallerna snarare än långt under jorden. Som ett resultat kan du inte testa sammansättningen av en smaragd för att bestämma om det är CR eller naturligt. Ett mer praktiskt sätt att avgöra om du tittar på en CR smaragd är att överväga att om du stöter på en ljus, nästan perfekt smaragd för mindre än cirka 500 dollar en karat, är det nästan säkert skapad. Även felfria naturliga smaragder är mycket ovanliga och nästan ovärderliga, så en sten utan brister är sannolikt en CR-sten.

Varning

Om du funderar på att köpa en bit smaragdsmycken för investeringar bör du ha biten utvärderas av en professionell bedömare innan du köper. CR smaragdar säljer inte särskilt bra eftersom de inte är sällsynta som naturstenar, så du måste vara säker på att du får exakt vad du betalar för om du köper en smaragd för att göra en vinst på det senare. Eftersom det är lätt att byta stenar, kommer du att ha liten eller ingen åtgärd efter att du har köpt smycken om det visar sig vara något mindre värdefullt än vad du ledde till att tro. CR smaragder skapas i laboratorier snarare än utvinning från jorden. 'CR' står för 'skapad'. Även om detta inte nödvändigtvis är en dålig sak, minskar det betydligt sällsynt i pärlan, och därmed minskar priset också. CR smaragder är vackra att titta på, men du måste förstå förkroppsliganden att köpa en skapad pärla innan du köper.