Vad är en CR Safir?

 

Historia

I många år var smycken av ädelsten en lyx som bara de mycket rika hade råd med eftersom sällsynta stenar helt enkelt är svåra att komma ifrån. Men eftersom tekniken har utvecklats under åren har forskare och gemologer utvecklat ett antal sätt att behandla bristfälliga stenar och till och med växa helt nya stenar i laboratorier. Dessa framsteg har gjort smycken mycket mer tillgängliga, men de har också öppnat dörren till mycket förvirring om vad du får när du gör ett dyrbart ädelstensköp. Sapphires i synnerhet är idealiska för dessa typer av behandlingar eftersom de kommer i så många färger.

Funktion

CR sapphires, som är en förkortning för 'skapade' safirer, gör det möjligt för alla att njuta av smyckeset med vilken färg som helst någon storlek av safir som de önskar. Safir är en särskilt populär sten på grund av dess briljans och olika nyanser, men de är ganska svåra att komma med. CR-safirer anses vara riktiga safirer.

Egenskaper

CR-safirer har samma fysikaliska egenskaper och kemiska sammansättning av riktiga safirer. Blå CR-safirer får till exempel sin djupblå färg från järnoxid och titanoxid, precis som riktiga safirer. Den enda skillnaden är att de 'odlas' i ett labb med hjälp av ett flervärdigt uppvärmningsförfarande som skapar stenarna från råmaterial, snarare än att komma från en gruva i hela sin form från Sri Lanka eller Burma. CR safirer är också alltid felfria, eller nästan så. Som ett resultat är många CR sapphires mer lysande än naturliga.

Identifiering

Du kan identifiera en CR safir med en kombination av tekniker. Om en sten är felfri men ovanligt billig, är det troligen en CR-safir. Även om du stöter på en extremt sällsynt slags safir, till exempel en strålande apelsin padparashda safir i en butik, är det nästan säkert skapat. Mycket få av dessa sällsynta juveler bryts i användbart skick.

Varning

När du köper smycken, se till att du själv har det bedömt av en pålitlig juvelerare. Många smycken kommer inte att berätta för dig att en safir är en CR safir även när du ställs direkt för att få ett högre pris för varan. Du måste kontrollera innan du köper exakt vad du köper och hur mycket det är värt, särskilt om du köper smycken som en investering. CR sapphires kallas ofta med deras förkortning, 'CR' snarare än deras faktiska namn, eftersom förkortningen indikerar att stenen skapades i ett labb. Även om detta inte nödvändigtvis gör en safir mindre vacker, påverkar det värdet. Om du funderar på att köpa en CR safir behöver du veta exakt vad du köper så att du kan justera priset i enlighet med detta.