Hur betygsätter jag för strålande diamanter?

 

1.

Väg diamanten med skalan. Diamantens vikt kommer att avgöra hur många karat det är. Ju mer karat det har desto dyrare blir det. Ett gram är lika med fem karat, så efter att du har vägt diamanten kan du konvertera den enligt följande.

2.

Bestäm diamantens färg med hjälp av tidigare graderade diamanter. Eftersom skillnaderna i nyanser är så subtila, är det svårt att bestämma detta annars utan hjälp av en professionell. Diamantfärgen varierar från en 'D', som är färglös och anses vara idealisk, till en 'Z', som är mycket gul. Ju närmare färgen är på en D, desto mer värdefull diamant.

3.

Undersök diamanten under förstoringsglaset för att leta efter eventuella brister eller ofullkomligheter inuti. En diamant utan några brister har den högsta nivån av 'klarhet'. En diamant med vissa brister, kända som inklusioner, kan variera från en VVS-1 (Very Very Small Inclusions) till en I-3 (Inclusions). Även om inklusionerna är osynliga för det blotta ögat (även de som rankas en I-3), bidrar de till stenens övergripande glans och skimmer och därmed förringa dess värde.

4.

Undersök diamantens snitt. En strålande diamant har en kvadratisk eller rektangulär form med alla fyra hörn avskurna, så den har fyra långa sidor och fyra mycket små sidor. Det sätt på vilket diamanten är skuren påverkar starkt sin glans, eller hur mycket glans det ger av sig. En bra skärning kan göra en diamant verkar större än vad den egentligen är. Du kan avgöra huruvida ett snitt är bra, genom att hålla diamanten i olika positioner för att se hur mycket solljus det fångar; en ren diamant med bra snitt borde nästan blinka i sin glans.

Till amatörögon är en diamant en vacker mousserande sten som ser fin ut när den sitter i en fin smycke. Till det kräsna ögat finns emellertid många olika typer och nivåer av diamant och inte alla är skapade lika. När du graderar en strålande diamant måste du hålla 'Four C' s i åtanke: karat, färg, klarhet och skärning.