Recept för att göra hårgel

 

Ingredienser

Hela linfrö, som finns i hälsokostaffärer eller välskötta stormarknader, är den främsta ingrediensen för detta hårgelrecept. En liten såspanna för kokning och ett lågt badkar eller burk för förvaring krävs också. Eteriska oljor är frivilliga och kan köpas hos naturhälsobutiker, några hantverk och hobbybutiker, eller online. Om så önskas, använd oljor som kompletterar din hårtyp. Till exempel rekommenderas rosmarin och kamomill för torrt hår, citron och myrra för fet hår och lavendel eller pepparmynta för normalt hår.

Förberedelse

Kombinera 2 matskedar av hela linfrö och 1 kopp vatten i en liten sås panorera. Koka upp blandningen över medelhög värme. Ta bort pannan från värmen när en koka uppnås och låt den stå i 15 minuter. Häll av den klara vätskan, som ska vara lite gelatinös, till en låg badkar eller burk, vilket lämnar linfröna bakom pannan.

Tillåt hårgelén att svalna helt i förvaringsburken som upptäcks, och tillsätt sedan 5-6 droppar väsentlig olja, om så önskas. Gelén kommer att tjockna betydligt efter ca 30 minuter. Placera locket på burken när gelen är tjock, märka innehållet och lagra.

Förvaring och användning

Förvara din hemlagad hårgel på en sval, mörk plats, t.ex. ett medicinskåp. Gelen kommer att behålla upp till 30 dagar om den inte utsätts för direkt solljus. Förvara i kylskåp för en tjockare gel, eftersom kylningen kommer att resultera i en styvare konsistens. Ta bort från kylskåpet strax innan du använder och returnerar omedelbart. < br />
För att använda, lägg en liten mängd i handflatan och applicera den direkt på håret. Arbeta på samma sätt som du skulle använda någon annan stylinggel. Använd på fuktigt, rent hår innan du torkar för De bästa resultaten. Använd på torrt hår om det behövs, men använd endast en liten mängd för att förhindra att håret uppträder klibbigt. Under medeltiden var det vanlig att göra din egen hårgel. Exotiska ingredienser inklusive ödla talg och svälja droppings var normen. En annan vanlig ingrediens i dessa sammansättningar var linfrö, vilket ger en tjock gelliknande konsistens när den kokas med vatten. Även om vi inte vill slänga vårt hår i fågelavfall idag kan vi använda linfrö för att göra vår egen naturliga stylinggel.