Det bästa sättet att behandla mjäll

 

Shampoos

Milda mjällförhållanden kan behandlas med enkel shampooing. Daglig rengöring med mild schampo rekommenderas och kan bidra till att minska uppkomsten av olja och hudceller. Om schamponering regelbundet inte förbättrar tillståndet kan en schampo som är formulerad för mjäll vara till hjälp. Leta efter skampon med följande ingredienser: Tea Tree Oil (ett naturligt antiseptiskt medel); zinkpyrition (som innehåller antibakteriella och antifungala medel); cool tjära (vilket bidrar till att minska hudcellerna) salicylsyra (som kan bidra till att eliminera skalning); Ketokonazol (ett svampmedel som också är tillgängligt på recept); Selsulfid (som kan sakta döden av hudceller och minska malassezia). Dessa schampon bör användas dagligen i början, då cirka tre gånger per vecka. Om du lämnar produkten på i fem minuter medan du shampooar kommer ingredienserna att absorberas. Dessutom rekommenderar Mayo Clinic alternativa formler för maximala resultat.

Hemreparationer

Vissa livsstil och hemmetiska medel än shampooing kan hjälpa till att behandla mjäll. Hantering av stress, som kan förvärra mjäll, minska användningen av stylingprodukter och exponera dig själv mot solljus är alla sätt att hjälpa till att minska förekomsten av mjäll. Dessutom har ätning en påverkan på huden, håret och kroppen, och god näring kan bidra till att förhindra mjäll. Zink, B-vitaminer och hälsosamma fetter är alla bra för hud och hår.

Dermatologists hjälp

Om schampobehandlingar har applicerats utan påverkan, kan du få hjälp av en hudläkare. En hudläkare kan diagnostisera tillståndet och förskriva ett medicinerat schampo som fungerar mer aggressivt än över-the-counter produkter. Seborrheisk dermatit, ett vanligt hårbottenstillstånd som kan orsaka mjäll, kan vara orsaken till irritationen. Enligt Mayo Clinic är mjäll ett vanligt tillstånd hos hårbotten, vilket resulterar i kliande, fläckig hud. Det är varken smittsamt eller allvarligt men det kan vara pinsamt. Och medan mjäll kan vara svår att behandla, kan det hanteras och kontrolleras med vissa behandlingar och grooming tekniker. Under tiden är det viktigt att ta hand om att inte skrapa hårbotten, eftersom det kan skada huden och eventuellt leda till scabs och skalliga fläckar. En mild gnidning i hårbotten med fingertopparna är ett bra sätt att lindra klåda och förbättra hårbottencirkulationen.