Hårfärgsfakta

 

Historia

Romarna var de första som skapade användningen av hårfärger. Med nästan 100 olika formuleringar upptäckte var romarna ett steg före hårfärgindustrin. Några ingredienser som används i hårfärgen inkluderade valnötskal och ägg.

Typer

När du bestämmer dig för att färga ett hår, är nästa steg att avgöra om du kommer att dö håret permanent eller tillfälligt. Det bestäms med det utseende du letar efter. Vanligtvis görs höjdpunkter med ett permanent (både semi och demi) hårfärgsmedel. All-naturliga hårfärger är också tillgängliga för dem som är allergiska mot kemikalier som finns i allmän hårfärgning. Andra mer drastiska förändringar görs tillfälligt och tvättar vanligen efter några schampon. Permanenta färgämnen bleknade med användning av schampo men varar vanligtvis var som helst från 6 till 12 veckor med gradvis blekande under den tidsramen.

Varför färgämne?

Huruvida för ett nytt utseende eller för ökat självförtroende, hår färgning började populär på 1920-talet när kvinnor började använda glamour som ett verktyg. Hårfärg är ett ganska billigt sätt att skämma bort sig själv.

Hur hårfärg fungerar

Den typ av hårfärg du använder beror på vilken färgnivå du kommer att nå i ditt hår vilket betyder hur mycket skada kan göras till ditt hår. Halvvarig hårfärg tar dig till nivå 1, vilket inte påverkar dina naturliga hårpigment. Efter flera schampon kommer färgen att blekna. Denna produkt innehåller ingen peroxid eller ammoniak. Nivå 2 eller demi-permanent varar längre än semipermanent eftersom den kommer in i hårets cortex. En liten mängd peroxid är närvarande i detta hårfärg. Slutligen använder permanent färg eller en nivå 3 en dubbel process med både ammoniak och peroxid. Det betyder att hårfärgen kommer in hela vägen till en sårkropp på håret vilket gör det svårare att blekna och varar längre.

Varning

Om du är osäker om du är allergisk mot hårfärgen du använder , gör ett patchprov. Detta gör det möjligt för din kropp att anpassa sig till färgen på huvudet, vanligtvis upp till 24 timmar är bäst. Det här låter dig också testa färgen (helst någonstans som kan gömma sig på huvudet). försiktig med röda eftersom de har en tendens att blekna snabbt, speciellt på ursprungligen ljust hår. Att bestämma att färglägga ett hår är ett stort beslut. Oavsett om du bestämmer dig för att starta hårfärg på egen hand eller anställer en professionell finns det otaliga saker att veta om hårfärgning. Höjdpunkter, tillfällig färg eller permanent färgning har viktiga faktorer att överväga. Slutligen är håret magiskt eftersom det kan omformas nästan omedelbart och kan ändras tillbaka nästan lika snabbt.