Acne u0026 Skin

 

Vad är Acne?

WebMD definierar akne som 'ett hudproblem som börjar när olja och döda hudceller blockerar dina porer'. Acne är ett vanligt och allvarligt hudsjukdom. Många människor hänvisar till akne med ord som finnar, zits, fläckar, blackheads, whiteheads och en spridning av andra namn. Acne finns oftast på ansikte, nacke, bröst och rygg. Acne kan innehålla alla dessa saker samt cystor som ligger djupt under huden. Det finns också på andra delar av kroppen som armarna, magen och låren.

Acnegrad

Acne är indelad i tre kvaliteter: mild, måttlig och svår. Mild akne kännetecknas av blackheads, whiteheads och några små röda finnar som inte har brutit huden. Måttlig akne är markerad av stora smärtsamma lesioner på huden och finnar med vita huvuden ovanför ytan av huden som är fylld med pus. Svår akne är ett allvarligt tillstånd. Den innehåller alla aspekter av mild och måttlig akne, men den är också markerad av djupa cyster eller stora pusfyllda klumpar som inte kan behandlas av någon annan än en läkare. Svår akne är smärtsamt och kan ta lång tid att bli av med.

Orsaker

Akne orsakas av många olika saker. Många akne är ärftlig och gått ner i dina gener. Hormonella förändringar, särskilt hos kvinnor och tonåringar, är också en orsak till akne. MayoClinic.com listar 'överproduktion av olja (sebum), oregelbunden avverkning av döda hudceller som resulterar i irritation av hårsäckarna i din hud [och] uppbyggnad av bakterier' som de tre främsta orsakerna till akne. Andra tror att att äta feta mat och stress kan bidra till akne.

Behandling

Acnebehandling beror på svårighetsgraden av akne. Mild akne kan vanligtvis behandlas med en hudvårdspatient som innehåller en regelbunden rengöring och fuktighet i huden. Måttlig akne kan kräva produkter som är speciellt formulerade för att bekämpa akne och kommer att ta längre tid att bli av med. Svår akne kan endast behandlas av en läkare. Mest sannolikt kommer en läkare att ordinera ett oral antibiotikum för att bekämpa akne från insidan av kroppen.

Förebyggande

De flesta akne, inte alla, kan förebyggas. Det är viktigt att upprätthålla en hälsosam kost av vitamin- och mineralförpackade frukter, grönsaker och magra proteiner. Undvik fet mat och godis med mycket raffinerat socker. Drick också mycket vatten. Vatten kommer att tvätta bort skadliga toxiner som orsakar akne och kommer att hålla huden hydratiserad. Underhålla en daglig hudvård rutin som består av rengöring och fuktgivande och lägga till en vecka exfoliating behandling och en mask till din rutin kommer att bidra till att förebygga akne. Leta efter produkter som innehåller akne-kämpande ingredienser som tea tree olja, bensoylperoxid, salicylsyra och svavel. Undvik att använda hårda produkter som kan irritera akne och orsaka att den blossar upp. Acne är ett av de vanligaste hudvårdsproblemen. Acne Resource Center säger att 85 procent av personerna mellan 12 och 24 år lider av någon form av akne, och att 20 procent av vuxna över 24 år har akne. Även om akne kan tyckas omöjligt att bli av med, kan den hanteras och till och med botas.