Så här bestämmer du din storlek i ett symönster

 

1.

Mät dig själv, eller ännu bättre, få en vän att hjälpa dig. Använd normala underkläder och mäta din byst i sin fulla del, midja och höfter. Det här är tre viktiga områden för att välja din mönsterstorlek, även om många fler specifika mätningar kan användas senare för att anpassa passformen för ditt sysade plagg.

2.

Om du är större än en B-kopp, mäta också din höga byst. Placera måttbandet precis under din armhålor och mäta ditt övre bröst. För att välja en mönsterstorlek är detta ditt bystmätning.

3.

Skriv ner dina mätningar på ett kort som du kan hålla i din väska så att det s Häftigt när du mönsterköp. Titta på baksidan av mönsterkuvertet, vanligtvis på topplappen, och hitta ett diagram med mått och motsvarande storlekar.

4.

Om du väljer ett mönster för en klänning, blus, skjorta eller topp, följ din bystmätning (för B-kopp och mindre) eller din höga bystmätning (för C-kopp och större). Om du har en C-kopp eller större och välj det mönsterbaserade På din bystmätning kommer plagget att vara för stort i axlarna och torso. Du måste välja baserat på den höga bysten och därefter göra en full bystjustering innan du klipper tyget.

Till exempel kan någon med en bystmätning på 36 ', en D-kopp och ett högt bröstmått på 32' skulle välja storlek 10 från provmönstret ovan. Någon med en bystmätning på 36 'och en B-kopp w Välj storlek 14.

5.

Om du väljer ett mönster för byxor eller kjol, följ din midjemått. Höft är lättare att justera än midjan. När det gäller mycket fulla byxor eller hela kjolar behöver ingen justering behövas.

6.

Om din mätning faller mellan siffror, brukar du välja den större storleken. Att göra en liten anpassning till mönstret är lättare när du går ner i storlek än en storlek.

Tips och varningar

  • Glöm ditt klädsel storlek. Glöm det!
  • För utmärkta tips om justering av mönster som passar efter att du har valt din närmaste storlek, se Nancy Ziemans bok, Fitting Finesse.
  • En justerbar klädform är en praktisk verktyg för vävnadsmontering eller justering av mönstret innan du skär tyg.
  • Symmetriskimensionering skiljer sig från storleksbestämning. Så glömma vilken storlek du köper i affären och börja göra kläder som egentligen passar!