Tips om glänsande friskt hår

  Den första regeln för glänsande, friskt hår är att äta en näringsrik kost. Hår består av protein och mineraler som vi får från vår kost. Vårt hår är ofta det första att se tråkigt och livlöst när vi är ovela. Den andra regeln är bra hårvård. Torka, färga, bleka, räta eller permanent, och har regelbundna trimmer. Den tredje regeln är att använda behandlingar som aktivt kan förbättra hårförhållandet.

Hälsosam kost

Ät mycket protein, särskilt fisk och nötter, som också innehåller omega-3-fettsyror som främjar hårbottenhälsan. Lax är en bra källa till protein, omega-3 oljor, vitamin B12 och järn, som alla gynnar hårhälsan. Nötter är höga i zink och selen, vilket främja hårbottenhälsa och förhindra håravfall. Legumes (bönor och linser) är en annan proteinkälla rik på oljor och fördelaktiga mineraler. Oljan (sebum) i håret är det som ger det sin glans. Bra sebumproduktion av folliklarna kräver vitaminer C och A - presenteras i gröna bladgrönsaker. Hela spannmål och frukostflingor rik på B-vitaminer, järn och zink är mycket fördelaktiga, liksom ägg. Och glöm inte hårets höga kalciumhalt: Mejeriprodukter ger en användbar kombination av protein och kalcium. Drick mycket vatten för att hydrera håret och huden och transportera näringsämnen till håret.

Undvik skada

Det är viktigt att du inte stressar håret med för många behandlingar. Detta inkluderar övertvätt och övertryck. Värmen torkar och skadar håret, vilket leder till frizz och split ends. Tvättning avlägsnar eteriska oljor såväl som smuts. Ofta lämnas rester av schampo och balsam i håret efter att ha tvättat, vilket gör det tråkigt. Överdriven kemisk användning genom färgning, blekning, perming och kemisk rätning torkar och skadar också hår. Använd inte crimpers, curling irons eller peroxid, och skölj alltid håret väl efter att ha badat för att avlägsna klor. Kamma inte håret när det är fuktigt eller dra i knutar och trasslar. Borsta håret innan du tvättar, 'kam' genom det försiktigt med fingrarna medan det är vått. Hår bör också skyddas mot miljöföroreningar och överdriven solsken. Det är bra att bära huvuddukar eller hattar utomhus.

Fördelaktiga behandlingar

Skölj med citronsaft eller cidervinäger efter shampooing och konditionering för att ta bort eventuella rester kvar i håret. Använd alltid kallt vatten för att skölja håret - det här är mindre skadligt för nagelbandet. Djupt tillståndshår en gång i veckan och har regelbundna trimmer för att avlägsna delade, torra ändar. Låt håret torka naturligt när det är möjligt. Om du måste använda en hårtork, använd en värmebeständig spray först. Använd en naturlig borsthårborste - detta hjälper till att sprida talg i hårändarna. Färgning med henna är mindre skadligt än att använda kemiska färgämnen. Shampoos innehållande Henna är ofta fördelaktiga för att lägga glans. Leta även efter växtbaserade schampon innehållande silkeprotein, keratin, jojoba eller annan olja - alla dessa förbättrar styrka och glans. En oljerig hemlagad hårmask av mosad avokado och majonnäs kan vara till nytta.