Hur snabbt växer människans hår?

 

Hårstruktur

Keratin, ett speciellt protein som också finns i naglar och tånaglar, komponerar smink av mänskligt hår. Ett enda hår är gjord av tre lager: kutiklet, det yttre skiktet som skyddar de inre tvåa; cortexen, som innehåller melanin, proteinet som bestämmer hårfärg; och medulla, som återspeglar ljus för att ge håret sin färg och ton.

Hårväxtcykel

Den första fasen är anagenfasen, där håret växer inuti follikeln tills det skjuter genom dermis (huden). Denna fas kan variera mellan två och åtta år. Därefter går hår i catagenfasen, en kort fas om cirka två veckor, där follikeln krymper och hårväxten upphör. Det tredje och sista steget är telogenfasen, där follikeln vilar i två till fyra månader tills det gamla håret faller ut och follikeln börjar igen vid anagenfasen.

Tillväxthastighet

Mänskligt hår är en halv tum , eller lite över en centimeter, per månad av tillväxt. Denna statistik fluktuerar som hår nära kronan och huvudets topp växer snabbast, medan hår i de tidiga eller skäggsområdena växer långsammare. Dessutom kan personer med sköldkörtelproblem uppleva snabbare eller långsammare tillväxt, och de med hormonfluktuationer, som gravida kvinnor, kommer också att märka förändringar i hastighet. Människor är täckta av miljoner hår från huvud till tå, hår som ständigt växer. Svaret på hur snabbt håret växer varierar emellertid beroende på kost, ålder, genetik och allmän hälsa.