Vitaminer för hår och hud

 

Vitaminer för hälsosam hud

Din hud återspeglar kroppens övergripande hälsa och näring. Flera vitaminer och mineraler arbetar för att förbättra hudens hälsa, avvärja sjukdom och förbättra förutsättningarna. Vitaminer C, E, A, K, B Komplexa och essentiella fettsyror arbetar alla på olika sätt för att skydda huden, kroppens största organ. C-vitamin kan hjälpa till att ångra solskador, och det är lätt att hitta i citrusfrukter och grönsaker. Om du behöver ett tillägg är den rekommenderade dosen mellan 500 och 1000 mg / dag. E-vitamin kan skydda din hud mot solskador, speciellt när kombinerat med vitamin C. Vitamin E innehåller antioxidanter som kan ångra några effekter av solskador och minska produktionen av cancerframkallande celler. En annan fördel: färre rynkor.
Även i frukt och grönsaker behövs inte vitamin A alltid En kompletterande diet kommer att garantera att kroppen blir tillräckligt.
B-komplexet innehåller biotin, vilket finns i bananer, ägg, havregryn och ris, men det kommer också i tilläggsform. En brist på biotin kan orsaka Hudförhållanden, som dermatit. Mineral selen finns naturligt i spannmål, skaldjur och ägg med fullkornsprodukter och är fördelaktigt för att skydda mot solskador. Koppar, annat mineral, är viktigt vid bekämpning av akne i kombination med vitamin C och zink och är impo rtant att bilda elastin. Du hittar den i kopparrika, aktuella krämer.

Vitaminer för hälsosamt hår

De flesta vitaminer och mineraler som främjar frisk hud är också fördelaktiga för att odla friskt hår. Vitamin E, till exempel, förbättrar syreintag, vilket leder till bättre hårhälsa. B-vitaminer - finns i brunt ris, gröna ärtor, havre, sojabönor, linser, bulgar och valnötter - hjälper till att bekämpa håravfall. Vitamin C förbättrar cirkulationen till hårbotten.
Mineraler som är viktiga för friskt hår inkluderar magnesium, svavel och zink. Essentiella fettsyror förhindrar torrt hår och förbättrar texturen. De aminosyror som finns i linfrö, kvälls primros och laxoljor kan förbättra hårtjockleken.

Få varningar

En diet rik på dessa vitaminer och mineraler kan vara tillräckligt för att främja friskt hår och hud, men kosttillskott kan hjälpa öka deras utseende och övergripande hälsa. Var noga med att ta rätt dosering, eftersom stora doser kan vara skadliga. Vitamin A, till exempel när det tas i stora doser, kan leda till håravfall. För mycket av mineral koppar kan vara farligt för din övergripande hälsa. Fråga din läkare om specifika vitaminer och mineraler som de avser din kost. Hår och hud är utvändiga reflektioner av vad som händer inuti. Hälsigt utseende hår och hud kan indikera om du äter ordentligt och tar in de nödvändiga vitaminer och mineraler som är nödvändiga för god hälsa.