Parfymtillverkningstillbehör

 

Typer

De viktigaste tillbehören för att göra parfym är aromatiska föreningar, vatten och alkohol. Aromatiska föreningar, som består av eteriska oljor eller andra doftkällor, utspädes i etanol eller en blandning av alkohol och vatten. Ibland tillsätts konserveringsmedel eller fixeringsmedel för att hålla parfymoljorna avbrutna. Typen av aromatiska föreningar kan vidare brytas ner i växtkällor, djurkällor, andra naturliga källor och syntetiska källor. Exempel på växtkällor innefattar bark (till exempel kanel), blommor (ros), hartser och frön. Musk och ambergris är två parfymtillverkande förnödenheter som kommer från djur. Lichen och tang är naturliga ingredienser som ibland används i parfymeri. Dofter som inte kommer från naturen kan göras syntetiskt i ett labb.

Funktioner

Parfymer innehåller sällan en enkel doft. Traditionellt har fina parfymer haft tre huvuddelar: basnotet, toppnotten och Mellersta anteckningen är den första doften som märks när du använder parfymen. När toppnotan blir blekad blir medelnoten uppenbar. När de två första dofterna släpper ut, kommer basnotan att komma igenom. Dessa doftanteckningar kan vara fruktiga, blommiga , kryddig eller påminner om trä eller läder.

Identifiering

Parfymer kan identifieras genom koncentrationen av aromatiska föreningar jämfört med andra ingredienser, såsom alkohol eller fixativ. Efterbehandlingen kan innehålla endast ca 3 procent aromatiska föreningar och colognes Om du vill kvalificera dig som en 'eau de parfum', måste en doft innehålla 10 till 20 procent aromatiska föreningar, med en genomsnittlig parfym som innehåller ca 15 procent.

Överväganden

Parfymer kan ibland orsaka allergiska reaktioner i bäraren eller dem som kommer i kontakt med bäraren. Om du är ny på en parfym, kanske du vill testa den innan du köper och kontrollera hudirritation som svar på en av ingredienserna. När du bär en parfym, är det bättre att gå lätt på doften och inte över- Applicera det, eftersom andra du stöter på kan ha en känslighet för din doft. Dofter kan orsaka astmatiska reaktioner eller illamående hos personer som är känsliga för doftämnen.

Potentiellt

Det är möjligt att göra egna dofter hemma med grundläggande ingredienser som vodka, destillerat vatten och eteriska oljor. Du kan blanda och matcha oljor för att komma fram till kombinationer du tycker om, till exempel lavendel, ylang-ylang och vanilj eller jasmin och ros. Detta kan göras genom att omröra några droppar av varje olja till några gram alkohol av god kvalitet och låta det sitta i 48 timmar, tillsätt sedan några matskedar destillerat vatten och låt blandningen sitta i ytterligare 48 timmar. Glycerin kan tillsättas för att bevara den hemlagade parfymen (se Resurser nedan).

Varning

Medan det s bra att använda vodka eller brandy för att göra parfymer för dig själv, du kan inte lagligt sälja parfymer du har gjort här. US Federal Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms anser att försäljningen av parfym innehållande brandy eller vodka motsvarar att servera alkohol, för vilken du skulle behöva ett tillstånd. I stället, om du vill göra hemlagade parfymer att sälja, skulle du behöva få denaturerad parfymalkohol som lösningsmedel (se Resurser nedan). Från tiden till de gamla egyptierna och mesopotamierna har människor använt dofter för att förbättra sin skönhet och karisma. Arkeologer har upptäckt parfymer på ön Cypern som går tillbaka till 4000 år. Parfymens konst kom till Europa någon gång under 1300-talet som arabiska handlare spred sig över hela regionen. Under renässansen var Italien ett centrum för parfymtillverkningen och parfymhandeln, och senare blev Frankrike ett nav för parfymindustrin. Idag är parfym lika populär som någonsin.