Hur gör bubbelbadlösning bubblor?

 

Vatten och luft

Vattenmolekyler tenderar att hålla ihop. En del luft kommer att lösa upp i ditt vatten, men det kommer att sprida molekylen ut genom molekylen, inte bilda sig i bubblor. Du kan få små, kortvariga bubblor i vatten bara genom att skaka och röra den, men i allmänhet flyter de till toppen och pop. Luft är mycket lättare än vatten, och är inte särskilt starkt lockat till det.

Tvål

Bubbelpoollösning gör bubblor precis som alla andra slags tvål. Tvålmolekyler har två sidor - ett som lockas till vatten och en annan som lockas till smuts. Det här gör det möjligt för tvål. En soppmolekyl låses till smuts och vatten, och vattenmolekylen spärrar till andra vattenmolekyler och drar smuts och tvål bort. Samma sida som är fäst vid smuts, kan också fästas i luften.

Bubblor

När du häller vatten från kranen i en blandning av vatten och bubbelbad, rör det tusentals små bubblor i vattnet. Tvålmolekylerna i vattnet bildar en vägg runt varje luftbubbla. Varje tvålmolekyl i bubbelväggen låses till tvålmolekylerna runt den och till luften inuti bubblan. På andra sidan grips soppmolekylen på en vattenmolekyl som griper en annan såpmolekyl. Bindningen mellan vattnet och tvålen är så stark att det kan hålla luften inuti bubblan - åtminstone en liten stund. Bubbelpool har också andra ingredienser som fuktkräm och doft, men tvålen är vad som gör alla bubblor.