Vilka mineraler finns i decemberstexten?

  Birthstones är ädelstenar, stenar eller ädelmetaller som ska symbolisera månaden där du föddes. Många olika kulturer och samhällen har sina egna listor av ädelstenar som motsvarar de olika månaderna. I Nordamerika är december månad vanligtvis förknippad med birthstones som uppvisar en vibrerande blå färg. Blå topas, turkos, tanzanit och lapis lazuli är alla nu accepterade birthstones för december månad. Genom att undersöka de mineraler som finns i dessa pärlor kan man hitta ledtrådar om pärlan är naturligt blå eller har blivit artificiellt färgad.

Blue Topaz

I dag anses blå topas allmänt som den mest populära birthstone för december månad. Topas är ett silikatmineral bestående av aluminium och fluor. Även om ren toppas är klar och färglös kan föroreningar i stenen göra den gul, brun, vit, grön eller blå. Men eftersom naturligt förekommande blå topas är ganska sällsynt, är vanliga former av stenen ofta värmebehandlade och bestrålade för att ge en rik blå färg.

Turkos

Turkos är en annan populär birthstone för december månad. Det ogenomskinliga, blåaktiga gröna mineralmet är ett vattenhaltigt fosfat bestående av aluminium och koppar.

Tanzanit

Namngivna efter det enda landet där det naturligt finns (Tanzania) är tanzanit en modern decemberfödelsestjärna. Ädelstenen är faktiskt en variation av minerals zoisiten som innehåller kalcium och aluminium. Rough tanzanite uppnår endast sin safirliknande färg efter att ha värmebehandlats.

Lapis lazuli

Lapis lazuli är en mer traditionell December-birthstone. Till skillnad från andra ädelstenar är Lapis lazuli faktiskt en sten bestående av många olika mineraler. Dess primära beståndsdelar är lazurit, kalcit, pyrit och sodalit.