Hur fungerar kollagen?

 

Allmän översikt

Kollagen är en typ av fibröst protein som finns i människornas kroppar och andra däggdjur. Det stöder och ansluter kroppslig vävnad, såsom ben, senor, ledband och muskler, och håller kroppen från att falla ihop. Kollagen arbetar med elastin för att ge styrka och fasthet i kroppens vävnader. Kollagen håller också håret fast, flexibelt, tätt och ungdomligt. Yngre människor har mer naturligt förekommande kollagen i huden än äldre. När människor åldras, Kollagenet i huden bryts ner - vilket leder till rynkor och nasiolabiala vikningar runt munnen. Således stimulerar produktionen av kollagen i huden till ett mer ungdomligt utseende. Kollagen har också länge använts i kosmetiska förfaranden för att bekämpa tecken på åldrande.

Hur det fungerar.

Kollagen fungerar genom att plumpa upp huden, återställa elasticiteten och göra den hårdare och flexibel tack vare dess fibrösa och stabila struktur. Plastikkirurger använder kollagen för att ge sina kunder en Ungdomligt utseende. Förfarandet är gjort på doktorns kontor och tar bara några timmar. Kollagenet injiceras i depression som skapas av rynkor i huden. Rynkorna plumpas av kollagen och blir mycket mindre märkbara. Ibland görs några injektioner, speciellt om rynkorna är särskilt djupa. De flesta kollageninsprutningar varar bara ca 6 månader, varpå de måste injiceras på nytt för att fylla på rynkor.

Andra användningsområden

Kollagen används också vid konstruktion av artificiell hud för brännsoffer. Det är vanligtvis härstammat från nötkreatur, hästar eller svinkällor, och används för att ersätta huden som förlorats på grund av en tredje graders brännskada eller annan olycka. Nyligen har kollagen från mänskliga källor blivit tillgängligt även om det är mycket dyrt och exklusivt. Det är vanligtvis härlett från abortade foster och kadaver. Kollagenet mimar utseendet och känslan av naturlig hud, vilket gör den idealisk för hudåterställningsbehandlingar. Kollagentillskott rekommenderas också för personer med svaga leder, även om det inte finns några faktiska bevis för att kosttillskotten effektivt är inriktade på lederna.