Om icke receptbelagda kontaktlinser

 

Betydelse

Dekorativa kontaktlinser kallas även som planlinser. Även om de är icke-korrigerande betraktas de fortfarande medicintekniska produkter. Lagstiftningen 2005 lade färgade kontaktlinser under regleringen av Food and Drug Administration. Personer som önskar kosmetiska linser rekommenderas att se en ögonvårdspersonal för att få en examen och få recept på kontakter, även om de inte korrigerar syn. Detta kommer att se till att du har korrekta mätningar så att du kan få rätt storlek linser för dina ögon.

Överväganden

När du har haft ögonprov och fått recept på kontaktlinser, har du frihet att köpa dem från var som helst du väljer, inklusive online (se Resurser nedan). Men tänk på att det är viktigt att ha regelbundna uppföljningsögundersökningar för att säkerställa ögons hälsa.

Typer

Färgade kontaktval baseras ibland på den naturliga ögonfärgen och vissa färger komplimangerar en bättre person om hon har mörka, medelstora eller ljusa ögon. Nyhet eller teatralkontakter kan vara ett roligt tillägg för vissa människor, särskilt kring Halloween. Vissa läsningar skapar specialeffekter, och kan vara så drastiska att det ser ut som svart eller vitt hela ögat ut. Vissa kan också likna djurens ögon.

Varning

Var säker på att du vet hur du sätter in, tar bort, rengör och bryr dig om dina kontaktlinser. Det finns vissa risker i samband med användning av kontaktlinser, särskilt när det inte är under ögonvårdspersonalens överinseende. Dessa inkluderar infektion, skada på hornhinnan och jämn blindhet. Undvik att köpa kontakter från platser som inte är licensierade att sälja dem, och som en säkerhetsåtgärd, köp inte kontakter utan recept. Dela inte kontakter med någon annan, och lägg inte med dem i dina ögon om de inte är utdragen kontakter. Observera också att det är möjligt att simma med kontaktlinser i ögonen leda till ögoninfektioner.

Tidsram

Kontaktlinser är konstruerade för att användas under olika längder beroende på typ och tillverkare. Vissa bör bara bäras en gång och bortskaffas, medan andra kan vara bra i upp till flera månader. Använd inte längre kontakter än den tid som tillverkaren och din ögonvårdspersonal föreslagit. Personer som behöver korrigeringslinser är de enda som har kontaktlinser. Icke-korrigerande kontakter är färgade linser avsedda att låta människor experimentera med olika ögonfärger. För vissa har de blivit ett dagligt tillbehör, medan för andra de används för nyhetsändamål.