Vilka kemikalier finns i parfym?

 

Historia

Fram till 1900-talet var de flesta parfymerna gjorda med naturliga djur- eller växtingredienser och var en lyx att ha. Parfym blev mer tillgängligt med införandet av syntetiska ingredienser. Den första syntetiska doften skapades från koltjära. Nu kan borta biprodukter användas för att göra dofter som luktade som blommor och säljs till massorna för mindre pengar.

Funktioner

Över 4,00 kemikalier används i dagens dofter. Enligt en studie från 1991 av Amerikanska livsmedels- och drogadministrationen, 95 procent av dessa kemikalier är härledda från petroleum och vissa är potentiellt farliga. Vanliga ingredienser som finns i parfymer är aceton, etanol, bensaldehyd, formaldehyd, limon, metylenklorid, kamfer, etylacetat, linalool och bensyl alkohol. Ftalater och syntetiska muskler används också vanligen potentiellt farliga ingredienser.

Effekter

EPA Material Safety Data Sheets för de flesta poplar parfym ingredienser listar många otäcka biverkningar från exponering. Aceton, som ofta finns i Köln, fungerar som ett depressionsmedel i centrala nervsystemet och kan orsaka illamående, torrhet i munnen och uppslukande tal. Inandning av etanolångor kan ge symptom som liknar fordonsstörningen. Bensaldehyd är en narkotisk och en lo calanesthetic. Limonene är cancerframkallande och bör inte inhaleras. Metylenklorid förbjöds av FDA 1988 men kan fortfarande dyka upp i dofter på grund av bristande verkställighet. En annan cancerframkallande substans är bensylacetat, som har kopplats till bukspottskörtelcancer. Alla dessa kemikalier finns i vardagliga parfymer och absorberas lätt i kroppen med alla spritz.

Överväganden

Även om personligvårdsprodukter måste lista sina ingredienser kan dofter hålla sina ingredienser hemliga eftersom de faller in i 'affärshemlig' kategori. Kritiker säger att FDA är lax på regler för doftindustrin. Ordet 'doft' kan användas på alla produkter som har en viss lukt, men det finns ingen som säger vad 'doft' kan stå för. Det kan innehålla en eller 100 kemikalier.

Betydelse

Många upplever negativa biverkningar vid exponering för begagnad parfym. Personer med astma eller allergier brukar inte tolerera att vara dofter. Kemikaliekänslighet, även kallad Multiple Chemical Sensitivity, eller Environmental Illness, är ett tillstånd där människor upplever huvudvärk eller andningssvårigheter från exponering för doft. Vissa arbetsplatser har förbjudit anställda att ha parfym på grund av dessa förhållanden. Din parfym är kanske inte så rosig som du vill tro. Även om parfym kan framkalla bilder av ett vildblomningsfält består det faktiskt av en rad syntetiska kemikalier som tillverkas i laboratorier. Många parfymingredienser är långt ifrån naturliga. USA: s miljöskyddsbyrå Material Safety Data Sheets (MSDS) listade 20 vanliga parfymingredienser på EPA: s farliga avfallslista, såsom bensen, bensylalkohol, limonen, aceton och etanol. Många av dessa kemikalier listar huvudvärk, illamående och andra komplikationer som biverkningar.