Hur rökning orsakar gula fingernails?

 

Fläckar från tjära och nikotin

Två viktiga ingredienser i cigaretter är klibbiga och feta substanser som kan haka på rökarens händer när han håller en cigarett. Det här är nikotin och tjära. Ofta är nikotin ansvarig för De flesta rökare med nagelfärgning har en gulaktig brun färg på grund av blandningen av båda. Det kan ibland avlägsnas genom att suga fingrarna i citronsaft om fläcken är ny, men tunga rökare kommer bara att se fläckarna fortsätter att byggas upp över tiden.

Ökad risk för nagelsvamp

Rökare är mer benägna att få nagelsvamp än deras nonsmoker-motsvarigheter. Det beror på att rökning kan minska blodcirkulationen i extremiteterna, vilket gör dem mer mottagliga svampinfektion kan göra att naglarna blir inte bara gula men torra, tjocka och tråkiga och i vissa fall även deformerade. Svampen kommer att växa under nageln i obestämd tid om inte rökaren ser en läkare eller får en över e-mot-svampbehandling. Nail fungus är mer sannolikt att förekomma i tånaglarna än naglarna, på grund av den mer gästvänliga miljön i mörkret och fukt, men båda är helt möjliga och har varit kända att hända.

Ökad risk för att få en allvarlig sjukdom

Rökare bör betrakta sig lyckliga om deras gula naglar bara beror på färgning eller svamp. Om inte, kan de ha ett mycket större problem på sina händer, både figurativt och bokstavligt. Många sjukdomar kan uppstå i naglarna, inklusive den stora för rökare: lungsjukdom. Och rökare sätter sig på högre risk eftersom de tillåter så många skadliga ämnen i sina kroppar. Problemet är att det kan vara svårt att säga skillnaden mellan vad vissa läkare dubbar 'gult nagelsyndrom' och missfärgning från nagelsvamp eller kör av kvarnen nikotin och tjärfläckar. Så många rökare kommer bara att anta att det är en av de senare och inte gå till läkaren för att få kontrolleras.