Hur man identifierar en smutsig diamant

 

1.

Rengör det. Innan du tar en diamant i en juvelerare för en bedömning, måste du se till att den är så ren som du kan få den. Börja med att blötlägga den i fem minuter i varmt såpvatten och försiktigt borsta det med en mjuk tandborste, ögonbryn eller läppborste. Använd en cirkulär rörelse snarare än en sågningsrörelse för att rengöra smycken och fokusera på områdena runt och bakom prongarna. Du kan skölja av smycken genom att placera den i tefilmen och springa varmt vatten över det.

2.

Undersök dina resultat. Om diamanten fortfarande verkar grumlig, är det möjligt att du har en smutsig diamant på händerna. Men innan du går till juvelerna, använd smycken rengöringsmedel för att ta bort eventuella extra smuts. Några av dessa rengöringsmedel kommer med sina egna spännare, eller du kan använda tefiltret att skölja som tidigare.

3.

Undersök din rena diamant i starkt ljus. Undvik fluorescerande ljus och tidig morgon solljus för att få den mest objektiva utsikten möjligt. Dessa typer av ljus ger diamanter en extra blixt som kan lura. Om diamanten verkar glittra och inte har några mörka fläckar som stör stenen, så har du antagligen bara en grym diamant snarare än en riktigt smutsig. Om du kan se mörka fläckar som inte speglar ljuset, kan du ha en smutsig diamant.

4.

Använd smyckenens lins eller ett förstoringsglas till Undersök diamantens inre. Du kan se små inneslutningar eller till och med stora kolinnehåll. De kan visas som svarta klumpar eller se ut som diamanten har knäckt eller repats från insidan. Dessa är inte ovanliga, och de flesta diamanter har minst en några. Dessa kan hjälpa dig att identifiera din sten och i allmänhet en skicklig diamantskärare kommer att utforma diameterns fasetter för att minimera effekterna av dessa brister. Men om skärningen inte var särskilt bra kan din diamant se smuts ut på grund av dessa brister .

5.

Ta diamanten till en auktoriserad juvelerare eller takranterare. En certifierad juvelerare kan enkelt skilja mellan en smutsig diamant och en som är iboende bristfällig. värdefullt och vackert när det gäller smycken, är en riktigt smutsig diamant mindre värdefull än en som bara behöver rengöring.

Tips och varningar

  • Försälj aldrig en diamant till någon utan att få en oberoende och certifierad bedömning så att du vet exakt hur mycket stenen är värd .
  • Det finns två typer av smutsiga diamanter. En typ är helt enkelt i desperat behov av rengöring, medan den andra faktiskt är full av små kolinnehåll, inklusioner eller brister som gör diamanten smutsig. En smutsig diamant kan bokstavligen vara din 'diamant i grov' som är exponentialt mer värt när den rengörs, medan en molnig eller allvarligt felaktig diamant, medan den kan skäras eller rengöras för att gnista och reflektera ljus, kommer den alltid att vara betydligt mindre värdefull.