Hur man utvärderar rubiner

 

1.

Faktor i färg först. När du har att göra med färgade ädelstenar, är själva färgen den viktigaste delen av att bestämma värdet på en sten. I allmänhet desto djupare blir färgen på stenen, desto mer sällsynt och värdefull blir stenen. Men vid en viss tid börjar färgens djup att påverka graden av strålning som en pärla kan uppnå oberoende av hur skickligt det är klippt, och många föredrar att ha en något lättare pärla för att maximera glans. Det här är ett beslut som du måste göra, men kom ihåg att om stenen är så mörk att den inte gnistrar, kanske du kan betala lite mindre medan du fortfarande köper en extremt sällsynt pärla. Att hålla pärlan mot en vit papper är det bästa sättet att avgöra om du gillar rubinens färg.

2.

Kontrollera rubinens yta för brister och inklusioner . Om du inte kan se dessa brister och inklusioner med ditt blotta öga medan stenen sitter i den inställning du vill ha, behöver du inte oroa dig för dem. Innefattningar påverkar inte gnistraren av en färgad pärla som en rubin nästan lika svårt som de gör en diamant, och i själva verket föredrar många rubinägare att deras ädelstenar har en betydande unik integration som gör att stenen lätt identifieras. Men om stenen är förskräckt av allvarliga problem på övre ytan av pärlan, kommer dess värde att vara betydligt mindre. Du kan fånga mindre inklusioner genom att använda en juvelerins lins eller ha en bedömare peka ut dem.

3.

Betygsätt klippet på pärlan. bör maximera rubinens gnista och eld. Ibland använder juvelerare ett smidigt, oslagbart förhållningssätt till att skära juveler som är ogenomskinliga, men om inte detta gäller din rubin eller om du vill ha den här typen av snitt av snygga skäl, då bör i allmänhet undvika fasettfria nedskärningar.

Räkna total karatvikt. Rubiner mäts med karat, precis som diamanter, men inte alla ädelstenar väger samma. A 1 karat rubin ska vara större än en karat diamant, så jämför inte storleken på olika stenar för att försöka berätta hur mycket en sten väger. I stället får du en juvelerare att väga stenen för dig.

5.

Ta reda på var färgen kom ifrån. Om en sten har blivit laboratorieinducerad betyder det att stenen har utsatts för kemiska processer för att göra färgen djupare eller rikare. Om dessa proc esses har använts på en sten, då blir det mindre värdefullt än en rubin där denna typ av färgning visas naturligt.

Tips och varningar

  • Innan du gör en stor investering i någon typ av smycken, bör du konsultera en pålitlig, oberoende juvelerare eller smyckeskraver. Även om du är ganska kunnig om ämnet, kan dina känslor störa din objektiva beslutsprocess, så att få en yttre åsikt är alltid den säkraste sättet att kontrollera visionen av ditt köp.
  • Rubiner, precis som diamanter, bör utvärderas utifrån flera viktiga egenskaper innan du gör ett stort köp med denna ädelsten. De faktorer som bestämmer värdet av en färgad ädelsten som en rubin är dock något annorlunda än de som bestämmer värdet av en diamant. Eftersom färgade ädelstenar kommer i en stor grad av nyanser som är mer och mindre sällsynta kan dessa nyanser påverka värdet av en sten långt mer än karat, skär eller klarhet. Som ett resultat bör du alltid ha en licensierad juvelerare eller bedömare verifiera dina övertygelser om rubin eller en bit rubin smycken innan du gör det slutliga köpet.