Hur man utvärderar safirsmycken

 

1.

Beakta stenens klarhet. En safir borde inte ha märken som mår den övre ytan av stenen eller som gör att den ser matt ut i stället för mousserande. Finesser som är skickligt placerade kan eliminera molnseffekterna av de flesta små inklusioner, men om du tittar på din sten från överhead medan det är i smyckesinställningen och kan se repor eller mörka fläckar på insidan, minskar detta betydligt värdet på stenen. Men många människor gillar faktiskt att deras stenar har minst en betydande integration som det hjälper till att identifiera stenen.

2.

Tänk på storleken på stenen. Safirer mäts i karat, precis som andra ädelstenar, och eftersom klarhet är mindre av ett problem med safirer än diamanter, kan en stor safir, men dyr, kosta mycket mindre än en diamant av samma storlek samtidigt som den är lika hisnande. Om dina safirsmycken kommer att ha tilläggsdiamanter eller andra ädelstenar måste du också vara säker på att de alla kompletterar huvudstenen och att de också är av god kvalitet.

3.

Ta reda på ursprungslandet. Om safiren är lab-skapad eller odlad - gör den till en konstgjord sten - så spelar det geografiska ursprungsområdet ingen roll. Men om stenen minas, då kommer den från att göra en stor skillnad i det belopp som du borde förvänta sig att betala. En Sri Lankas safir och en burmesisk safir av samma storlek och kvalitet är inte lika värda. Burmesiska stenar är värda betydligt mer.

4.

Fråga om safiren har färgbehandlats. Naturliga safirer som inte har en konsekvent och gnistrande färg kan behandlas i laboratorier för att öka intensiteten i sin färg och glans. Det här är bra, men dessa stenar är inte lika höga som en sten som inträffade i naturen som du ser det nu.

5.

Kontrollera inställningen i samband med stenen. Inte bara behöver du se till att prongarna är oklara och säkra, du måste också se hur stenen reagerar på inställningen. Till exempel kan en inställning avgöra hur ljuset spelar genom din safir och om stenen ser bländande nog ut för dig.

Tips och varningar

  • Få alltid en oberoende åsikt innan du gör ett stort smycken köp. Även om du förstår ämnesområdet noggrant kan dina känslor komma i vägen för att göra en objektiv bedömning.
  • Safir smycken kan vara fantastiskt vacker även när inställningen är enkel. Vanligtvis tror folk på safirer som en djupblå sten, men olika mineraler i stenarna kan faktiskt ge ädelstenarna ett bländande utbud av regnbågsfärger. När du utvärderar safir smycken, kommer du att undersöka några av de samma saker som du skulle betygsätta om du funderade på att köpa en diamant. Men på grund av det stora utbudet av nyanser i denna ädelsten, är några av de överväganden som skulle ha högsta prioritet i en diamant mindre viktigt för safirsmycken.