Hur man utvärderar en diamant för klarhet

 

1.

Undersök vyn från overhead. En diamant ska vara gnistrande och lysande när den ses från ovan. Även om det finns synliga inslag, bör den övre ytan inte indikera deras närvaro. Om ytan verkar grumlig eller om du kan se mörka fläckar istället för glittrande fasetter när du tittar ner på toppen av stenen, har diamanten vissa allvarliga brister och bör prissättas i enlighet därmed.

2.

Titta på stenen från sidorna. Du kanske kan se missfärgningar eller mörka fläckar i diamanten när du tittar på den från sidan som du inte märkte från toppen. Dessa är mindre av ett problem än märken som är synliga ovanifrån, men om de är synliga för det blotta ögat så är diamanten fortfarande mindre värdefull än en diamant utan större ingrepp. Du kommer att behöva bestämma om dessa märken är viktiga för dig och även om de även kommer att synas i inställningen för stenen. Om de inte är så kommer du sannolikt att kunna spendera mycket mindre pengar och kanske köpa en större diamant än om du behöver en pärla alls utan synliga brister.

3.

Undersök stenen under ett förstoringsglas eller juvelerarens glas. Om du arbetar med en juvelerare, be dem att skissa de insatser du ser på din diamant. Inklusioner som är osynliga för det blotta ögat är ofta bra identifieringsmärken för stenar , och några diamantskärare lämnar till och med medvetet en liten hak eller grovkanten i en fasett för att hjälpa en ägare skilja mellan sin sten och en stand-in.

4.

Se på sten i din valda inställning. Det här hjälper dig att bestämma hur inslaget i diamanten faktiskt kommer att påverka smyckets utseende. Speciellt om du har valt en infällningsinställning kan en skickligt skuren diamant innehålla flera stora insatser och du kommer att bli den enda som någonsin vet.

5.

Ta diamanten till en oberoende bedömare. Detta är b est sätt att bestämma vad diamantens klarhet är faktiskt värt. Om det behövs kan du behöva arbeta med bedömaren och säljaren för att transportera stenen säkert och säkert från en plats till en annan. Låt inte stenen synas, även om du inte har köpt det, för om det byts till en sten av mindre värde, kommer försäljaren sannolikt att hålla dig ansvarig.

Tips och Varningar

  • Varje diamant är unik, men få personer är medvetna om detta och skrupelfria smycken har varit kända för att byta stenar ur ringar medan de låtsas att rengöra, undersöka eller utvärdera dem. Om du inte känner till och litar på din guldsmedare, låt dem inte lämna din syn med din ring eller andra diamant smycken.
  • En klarhet i en diamant är en av de viktigaste faktorerna för att bestämma skönheten i en sten. Klarhet hänvisar till förekomst eller frånvaro av brister och inklusioner, som kolavsättningar, inuti diamanten. Dessa typer av anomalier medför att en diamant har mindre glittrande och kan även göra delar av stenen ser tråkiga och grumliga. Det finns två typer av tydlighet som du bör vara orolig över - de som kan ses med blotta ögat och de som inte kan. Vi kommer att diskutera hur man utvärderar dessa utfärdar och bestämmer om en viss sten är rätt diamant för dig.