Hur man utvärderar opaler

 

1.

Bestäm hur du planerar att bära dina opal smycken. Om du planerar att bära din opal varje dag, bör du välja en kantring som skyddar stenen. Opaler är berömda för att 'ha på sig' av sina inställningar, eftersom stenarna ofta är mjuka och tänderna bara bärs bort vid stenen över tiden. Så om du bestämmer dig för en snedställd inställning, bör du se till att det kommer med en garanti eller periodiskt underhållsavtal vid skada på stenen.

2.

Utvärdera formen på stenen. Vanligtvis skärs opalerna i symmetriska, rundade former, och vid högkvalitativa opaler kommando ett per-karat pris som liknar diamantens. Om du överväger att göra en stor investering i en del opal smycken, se till att stenen har skurits och polerat på ett sådant sätt att färgerna visas till deras bästa fördel. Naturligt formade opaler gör också slående smycken, men de borde inte kosta lika mycket som en professionellt formad sten.

3.

Välj en färg. Opaler presenterar många färger, men de flesta tenderar att ha en dominerande färgton, som mjölkvit, svart eller till och med röd. Ju fler färger en sten har desto mer värdefull blir det.

4.

Undersök opal för brand och regnbågsbriljans. Opaler kan ha inklusioner och brister precis som diamanter, och dessa oegentligheter minskar den mängd eld som en opal visar. Om det finns en stor grumlig eller mjölkaktig lapp som inte avger några blinkar av färg även när opalen flyttas i gott ljus, är detta sannolikt en inkludering och minskar värdet på pärlan.

5.

Även om de ofta är något ogenomskinliga, kan opalerna bedömas tydligt, eller den inre glitteren i pärlan. Vissa opaler är mer kristallina än andra, vilket innebär att du kan se lite ljus genom dem. De tenderar att vara mer värdefulla än helt ogenomskinliga stenar.

Tips och varningar

  • Du bör alltid behålla hjälp av en betrodd, licensierad juvelerare när du är med tanke på ett stort smycken köp. Speciellt när utvärderingsprocessen innehåller så många anpassade överväganden, är erfaren och objektiv rådgivning ovärderlig för ditt slutgiltiga beslut.
  • Opaler är vackra, eldiga ädelstenar som kommer i en mängd olika storlekar, former och färger. Eftersom opalen är en ogenomskinlig sten som är mycket formbar och benägen att skrapa och andra typer av skador, måste du vara mycket försiktig när du köper opal smycken. Också för att opaler kommer i en mängd olika val och inställningar - och är ibland kategoriserade av ursprung, liksom typ av sten - du måste vara så säker på att det du köper faktiskt är en opal och typen av ädelsten du ville.