Toppskodesigners på 1920-talet

  Mode i 20-talet var modig och modern, nakna ben och ogenomskinliga strumpor blev snabbt en norm, kjolarna blev kortare och därför var skor tydligt synliga för första gången. Kvinnor var inte rädda för att göra ett mode uttalande och skodon snabbt blev det nya must-have-tillbehöret. Skondesigners från 20-talet påverkades starkt av art deco-rörelsen.

Andr u0026 eacute; Perugia - The Original Show Wizard

Innan Nicholas Kirkwood, före Jimmy Choo och Manolo Blahnik, en fransk man som heter Andr u0026 eacute; Perugia var mannen att gå till för show-stop skor. Det var utan tvekan en av de mest inflytelserika skodesignerna från 1920-talet, han var känd för sina experimentella mönster. Han använde nya och ofta exotiska material för sina mästerverk och ständigt strävar efter nya, osynliga former och former. Född 1893, i Nice, Frankrike, var Perugia bara 16 när han öppnade sin egen skobutik, men det var efter första världskriget att hans kreativitet verkligen tog fart. Han var tvungen att arbeta i en flygplansfabrik under kriget, och den tekniska kunskap han samlade där gjorde sin syn på skor och skodesign upp och ner. Det inspirerade några av hans mest minnesvärda och experimentella mönster, till exempel en serie skor med aerodynamiska klackar i stållegering, samt helesskoen.Vad gör Andr u0026 eacute; Perugia en sann pionjär när det gäller skodesign är det faktum att han såg och verkligen förstod att det finns en invecklad koppling mellan skon, häl och kroppsvikt. Han ville ha skon att vara bekväm och vacker och säga 'Ett par skor måste vara perfekta som en ekvation och justeras till millimeter som ett motorstycke.'

Salvatore Ferragamo - 'Skomakare till stjärnorna'

Många skodesignörer från 20-talet glöms nu, men ett namn står fortfarande för den ultimata kvaliteten i skor: Salvatore Ferragamo. Den italienska modedesignern började sin karriär när han var 9 år gammal som skomakerskollektion. Han flyttade till Kalifornien på 16 för att göra cowboy stövlar, men fann snabbt framgångsrika skräddarsydda skor för Hollywood-darlings av den tiden, liksom för Warner Bros, Universal och Metro-Goldwyn-Mayer och blev känd som 'Skomakaren till stjärnorna'. Mary Pickford, Marilyn Monroe och till och med Eva Peron var bland hans stjärtade klienter.10 år senare återvände han till Italien, Florens och startade sin egen etikett för att designa skor för mest kraftfulla och rika människor på den tiden. När det gäller skodesign, Sa lvatore Ferragamo var en sann visionär, hans mönster var mer som föremål av konst, med överdelar av ovanliga men högkvalitativa material i former och former som var revolutionerande för den tiden, inklusive bejeweled heels. Han krediteras med ursprung kilklacken, plattformskor och metallstöd i höga klackar. Hans mest kända uppfinning är 'cage heel' -sko, och en av hans mest innovativa var den 'osynliga sko'.

Botters of Paris

Andr u0026 eacute; Perugia och Salvatore Ferragamo var inte de enda skonstruktörerna på 20-talet. Det fanns andra vars namn försvunnit över tiden eller har glömts, men det gör dem inte mindre viktiga. De flesta var baserade i Paris, vilket var en handla himlen på tiden. Dessa exklusiva designers, känd som 'Bottiers of Paris', utformade utsökta skor gjorda av de mest deluxe materialen. De använde brokade, spets, målade siden, strass och avtagbara spännen och spännen. En gillet, Sarkis del Balian och Julienne.

Toppskotillverkare av 20-talet

Skoformgivare var inte de enda som själva namngavs i skosektorn i 20-talet. Eftersom efterfrågan på modern skor växte, det var bara naturligt att tillverkarna snart följde efter sig och producerade överkomligt skor av allt som var i mode. De största namnen inom skorindustrin var då Edward Rayne från H u0026 M. Rayne, amerikanska Herman Delman Delman Skor och franska Maison Hellstern u0026 amp; Söner.