Hur man utvärderar lösa diamanter

 

1.

Undersök färgen. Förutom i fall av 'fancy' färgade diamanter, desto tydligare en diamant är, desto bättre är kvaliteten på stenen. Du kan undersöka detta genom att se det under ett starkt ljus. Om stenen förefaller grumlig, mjölkaktig eller har en gul eller brun gjutning, är diamanten inte av särskilt god kvalitet.

2.

Leta efter mörka fläckar. När man tittar ovanifrån bör en diamant vara ljus och mousserande. Medan de flesta diamanter har brister, kan en bra diamantskärare vanligtvis klippas så att fasetterna förhindrar majoriteten av inklusionerna från en överblick. Om det finns synliga mörka fläckar i diamanten var antingen skärningen slarvig eller inklusionerna var för stora för att dölja - hur som helst stenen är av lägre kvalitet.

3.

Kontrollera fasetter och vinklar. Diamanter används för att skära många extremt hårda ämnen på grund av deras förmåga att hålla en kant. Fasetter och korsningar av fasetter ska vara mycket skarpa och tydligt definierade. Om de är avrundade eller slitna, kan du hantera en falsk, eftersom ingenting kan hålla en punkt som en diamant.

4.

Verifiera alla incusions. Om en diamant verkar felfri måste du absolut verifiera detta med minst en licensierad juvelerare. Fake diamanter har inte inklusioner, så om en deal verkar för bra för att vara sant, så är det förmodligen det. Du borde kunna identifiera en diamant genom de unika platserna och typerna av inklusioner. Stora inklusioner som är synliga för det blotta ögat minskar värdet på en sten dramatiskt, medan mindre inklusioner som endast är synliga under ett mikroskop eller förstoringsglas tenderar att vara mindre av ett problem.

5.

p> Betygsätt 'elden'. En diamants 'eld' eller briljans beror på diamantets och prismatets inre prismatiska verkningar. Om stenen inte blinkar när den utsätts för och flyttas under starkt ljus är det av lägre kvalitet än en sten som gnistrar.

Tips och varningar

  • Om du funderar på att köpa en diamant, så vet du antagligen redan vilken storlek du vill. Diamantens storlek kan innebära att det är mer värdefullt, men om stenen har många problem som de som förklarats ovan kan det vara mindre än en mindre, mindre problematisk sten.
  • Lösa diamanter är enklare att utvärdera än inställda eftersom bristen på en inställning gör det möjligt för dig att få tillgång till alla aspekter och fasetter av stenen. Medan de faktorer som går in i diamantens kvalitet är desamma oavsett om stenen är inställd eller ej, är utvärderingsprocessen lite enklare när man inte behöver arbeta runt en inställning. Medan du i allmänhet bör ha en licensierad juvelerare , bedömare eller gemologist undersöka diamanter före inköp kan du få en ganska bra uppfattning om kvaliteten på stenarna genom att noga undersöka dem med blotta ögat och under ett mikroskop.