Varför visas sträckmärken?

 

Symptom

Enligt personalen på Mayo Clinic, 'Tecken och symtom på streckkännetecken innehåller indragna streck eller linjer i huden, flera rosa, röda eller lila streck, ljusa streck som bleknade till ljusrosa, vita eller gråaktig färg. ' Färg och synlighet av streckfärg beror på hudens naturliga färg. Stretch markerar vanligen på buken, bröst, övre armar, skinkor och lår.

Utveckling

Huden är gjord av tre lager: epidermis (yttre skiktet), dermis (mellanskikt) och subkutant stratum (innersta lagret). Även om streckmärken verkar vara röda eller lila streck i epidermis, börjar märkena faktiskt i dermis. Eftersom dermis sträcker sig bortom dess naturliga elasticitet, bryts fibrerna och mikroskopisk blödning uppstår. Vävnaden blir betent och mörknar i färg. Samtidigt sträcker sig epidermis och blir genomskinlig vilket gör de mörka markerna i dermis mer synliga. De mörka streckerna bleknar över tiden.

Orsaker

Sträckmärken orsakas av att hudens lager sträcker sig bortom sin naturliga elasticitet och kan utvecklas till följd av olika förhållanden som är förknippade med snabba viktförändringar. Graviditet är oftast kopplad till streckkänslor och 75 till 90 procent av gravida kvinnor utvecklar streckmärken under graviditeten. Snabba fysiska förändringar under ungdomar kan orsaka hudkänslor och att snabbt bygga muskler genom tyngdlyftning kan också orsaka skador på armarna och axlarna. Mayo Clinic tilldelar även streckmärken för användning av kortikosteroidkrämer, lotioner och piller, kronisk steroidanvändning och Cushing syndrom.

Behandling

Streckmärken, även om de är estetiskt obehagliga, är ofarliga och kräver ingen medicinsk behandling Tretinoinkräm (Retin-A, Renova) kan minska utseendet på streckkänslor som är mindre än sex veckor gamla. Pulserad färglaserterapi och fraktionell fototermolys är laserterapier. som stimulerar produktionen av kollagen och elastin, proteiner som ger huden sina elastiska egenskaper. Microdermabrasion avlägsnar hudens översta lag för att stimulera ny hudtillväxt och rekommenderas för äldre sträckmärken. Excimer laserterapi stimulerar melaninproduktionen för att öka pigmenteringen så att äldre streckkännetecken visas i samma färg som den omgivande huden.

Förebyggande

Streckmärkena kan inte behandlas fullständigt, effektivt eller kan helt förhindras. Krämer och oljor kan hjälpa, och de mår bra, men de förhindrar inte streckkänslor. 'Det bästa sättet att minska sannolikheten för ett streckmärkes förekomst,' rekommenderar personalen vid Mayo Clinic, 'är att upprätthålla en hälsosam vikt som har många andra fördelar. Och även om det är oundvikligt och helt normalt att en gravid kvinna blir överviktig under en relativt kort tidsperiod, kan hon arbeta med sin läkare för att minimera den vinsten genom att upprätthålla en riktig kost och driva en lämpligt träningsprogram. ' Stretch marks, de ljusa röda och lila streck som kan förekomma på huden, kan tyckas vara oroande men är faktiskt ofarliga och bleknar över tiden. De finns vanligtvis på buken, bröst, övre armar, skinkor och lår. Trots att graviditet är en vanlig bidragsgivare till utveckling av streckkänningar, kan män och ungdomar också utveckla streckmärken.