Hur man gör en gjutform för att göra guldsmycken

 

1.

Köp ett stort ljus eller ett block av vax. Smält vaxet inuti en metallburk med hjälp av din ficklampa och häll vaxet i en Styrofoam-kopp. När vaxet har svalnat skal du avlägsna Styrofoam-koppen så att du har ett block av rent vax. (Anledningen till smältning av vaxet är att avlägsna eventuella luftbubblor som lämnades in under den ursprungliga tillverkningsprocessen.)

2.

Skär din smycke ut ur vaxet. Skär alla detaljer i din vax replika som du vill se i din sista smycke. Ta din tid eftersom det du ser på vaxet smycken kommer att vara exakt hur det kommer att dyka upp när det kastas i guld.

3.

Blanda tillräckligt snabbare gips till mer än att täcka vaxversion av dina smycken. Häll en halv tum av Faster Plaster i en Styrofoam cup. Tryck på sidorna av koppen när du häller gipset för att hålla luftbubblor från att bildas. Placera dina vax smycken i gipset med framsidan av smyckenna vänd ner i gipset. Skjut inte ditt vaxstycke ner i gipset, men låt det 'flyta'.

4.

Skär en bit metallhängare och böj den så att en Hängarens peka rör på ditt vaxstycke och den andra änden av hängaren förblir utanför Styrofoam-koppen. Belägga metallhängaren med petroleumgel. Ställ in hängarstycket på plats så att det rör på baksidan av ditt vaxstycke och häll sedan ytterligare en tum eller två av gips i koppen, helt täckande vaxstycket. Tappa koppen försiktigt för att ta bort luftbubblor i gipset. Låt gipset torka i minst 2 timmar.

5.

Ta bort metallplåtshängaren. Detta borde lämna ett hål i din nu huvudsakligen torra gips som går hela vägen ner till din vaxbit. Skala bort alla Styrofoam från din gips och vänd gipset över flera ark pappershanddukar. Placera i mikrovågsugn och 'laga' på högt i 3 minuter. Detta bör leda till att allt vax smälter och springer ut ur hålet som lämnas av pälshängaren och på pappershanddukarna. Mikrovågningen kommer också att avsluta härdningsprocessen på gipset.

6.

Skaka gipsen, ha på sig ugnsvattens, för att säkerställa att allt vax har droppat ut. Uppvärm i en minut eller så längre och rotera formen för att se till att allt vax har kommit ut. Vrid formen upprätt och låt den svalna. Din gjutform är nu klar.

Häll det smälta guldet i hålet som lämnas av klädhängaren, tappa formen som du gör för att se till att det inte finns någon luft bubblor i guldet. Låt svalna i en halvtimme och försiktigt ta bort gipset för att avslöja ditt gjutna guld smycke.

Tips och varningar

  • Du kanske vill ha att bilda en liten trappliknande öppning på toppen av din mögel för att hjälpa dig att hälla ditt smälta guld i det lilla hålet som lämnas av kapphängaren. Om möjligt kan du önska att lägga två stycken kapphängare i din plåster med var och en som rör på din vaxdel om den är tillräckligt stor. Detta låter dig hälla ditt guld i ett hål medan luften flyr ut ur den andra. Om du bara har ett hål måste du trycka på formen ganska fast för att avlägsna eventuella luftbubblor som kan fångas i ditt guld.
  • Använd alltid ögonskydd vid smältning och hällning av guld eller annan metall.
  • Det finns flera olika metoder för tillverkning av gjutgjutning för guldsmycken. Metoden i denna artikel kallas förlorad vaxmetod för mögelframställning. I denna metod måste du först skära din skapelse i vax. Var så kreativ som du önskar och ta med alla de invecklade detaljerna som du behöver för att göra ditt smycke så unikt som du är. Det finns få gåvor mer personliga - eller mer speciella - än handgjorda guldsmycken!