Vad kan orsaka förlust av hår?

 

Genetik

Den vanligaste typen av håravfall är 'mönstret skallighet.'
Hos män skapar manmönstret skallighet en uttalad änkas topp, en halvhalv med flänsar av vassa urtag i hårstrålen. Kattmönstret skallet är visuellt distinkt: det gör att håret tappar över hela hårbotten.
Mönstret skallet är typiskt ärftligt - ärvt från enas föräldrar. En historia av alopeci (skaldethed) på antingen fader- eller modersidan kan kraftigt öka risken för en person och påverka tillståndets hastighet och omfattning.

Läkemedel

En andra mängd håravfall uppstår endast när läkemedel som är förknippade med håravfall inkluderar kemoterapi eller strålbehandlingar för cancer, blodförtunnare, vitamin A (om de tas i höga doser), giktmedicin och p-piller.

Sjukdom och infektion

Baldness kan också utlösas av en sjukdom, som lupus, diabetes eller en svampinfektion. Ibland kan sjukdommens mycket stress - i stället för störning i sig - vara tillräckligt för att föranleda håravfall. En patient utsatt för en djup prognos kan till exempel kasta håret som en följd av ren ångest.
Skyndsamt uttunning av håret kan faktiskt fungera som en tidig varningsanordning, det kan varna lidanden för närvaron av en sjukdom. Den som har märkt att hennes hår faller ut i ovanliga kvantiteter bör konsultera en läkare för att bestämma orsaken.

Hormonal obalans

En annan vanlig katalysator för håravfall är hormonell obalans. Om antingen manliga hormoner (androgener) eller kvinnliga hormoner (östrogener) är oavsiktliga hos en person, kan håravfall ge upphov till. En överaktiv sköldkörtel kan ofta tunna håret, som kan vara en underaktiv. Håravfall hos nyligen gravida kvinnor - vanligtvis tre eller fyra månader efter födseln - orsakas också av hormonfluktuationer. Medan hårväxten ofta stannar under graviditeten, faller den tillbaka till normala nivåer efter leveransen.

Överdriven frisyr

Sättet som en person utformar sitt hår kan negativt påverka tillväxten. Ett tillstånd som kallas traktionalopeci kan bero på någon frisyrmetod som drar för mycket på folliklarna. Pigtails, cornrows, over-brushing och användning av tight curlers är alla potentiellt skadliga. Om hårdraget är tillräckligt svårt, kan det faktiskt lära hårbotten och orsaka permanent håravfall. Hotoljebehandlingar och kemikalier som används i perms är lika riskabla; de orsakar inflammation i folliklarna. Håravfall är en helt naturlig del av åldrandet. Det sker varje dag, med den genomsnittliga personen som sänder 50 till 100 hår i en 24-timmarsperiod. Det är bara när graden av ny hårväxt överstiger den hastighet av håravfall som en person kommer att märka sin gallrande man.
Många olika faktorer kan bidra till förlust av hår, inklusive genetik, läkemedel, sjukdom och infektion , hormonell obalans och överdriven frisyring.