Vad orsakar vårt hår till grå?

 

Fakta Specialiserade stamceller vid basen av varje hårfollikel producerar celler som heter melanocyter, vilka är ansvariga för produktion och lagring av pigment i människokroppen. När en person når en viss ålder börjar dessa stamceller långsamt att dö av. Graying börjar när roten på varje hår slutar producera pigmentet som heter melanin.

Tidslinje

De flesta börjar visa gråa hår vid 40 års ålder. Ibland börjar graden på grund av ärftliga genetiska faktorer. Detta kallas för tidigt gråtande, och kan börja så tidigt som tonåren. Tobaksrökning har i vissa fall varit kopplad till för tidig gråtning: i en British Medical Journal studie av J.G. Mosely och A.C. Gibbs, upptäcktes rökare att vara fyra gånger mer sannolikt gråa i förtid än icke-rökare. Vissa barn är födda med gråa hår, men oftast är det begränsat till ett litet område av huvudet.

Kulturell betydelse

Gråt hår är en synlig signal av åldrande och kan därför vara pinsamt för vissa människor. Det finns många skönhetsprodukter som är utformade för att dölja grått hår och många män och kvinnor väljer att färga håret antingen tillbaka till sin ursprungliga färg eller till en annan färg helt. Vissa människor väljer emellertid bara att leva med grått hår.

Missuppfattningar

Urban legend håller fast att betydande trauma eller psykisk chock kan göra att håret blir grå 'över natten'. Det finns mycket lite övertygande bevis för detta, och forskare tenderar att tro att de som rapporterar ett sådant fenomen misstänker den faktiska tiden det tar för hårfärgen att förändras. Rose Kozar från National Alopecia Areata Foundation konstaterar att psykologiskt trauma kan stimulera naturliga störningar som redan finns i din egen kropp, som alopecia areata, vilket orsakar snabbt gallrande hår och inte riktar sig mot gråa hår. Således kan ett stressutlösat fall av alopecia areata leda till ett uppenbart fall av plötslig gråtning.

Förebyggande

Graying är en naturlig process och det finns inga kända sätt att stoppa eller förhindra det. Det finns många produkter på marknaden som hävdar att stoppa eller omvända, men ingen kan bevisas fungera konsekvent. Det finns bevis som tyder på att avstå från cigarettrökning kan bidra till att förhindra för tidig gråtning. Annars är din bästa satsning om du inte kan följa grå hår att investera i färgämnen och liknande hårfärgprodukter. Som de flesta människor åldras börjar deras hår grå. I sällsynta fall sker detta inte. I allmänhet är det en naturlig process som händer oavsett hårfärg eller etnisk bakgrund; en mörkhårig kvinna av afrikansk härkomst och hennes lillhåriga vän av kaukasisk härkomst kommer båda att bli grå när de åldras. I denna artikel beskrivs gråhårets orsaker och kulturella betydelse, liksom utforska missuppfattningar om gråprocessen, vilket är mer korrekt kallad achromotrichia.