Farliga effekter av solarium

 

Hudcancer

När du använder en solarium kan det finnas en ökad risk att utveckla hudcancer. Solarium använder en kombination av UVA och UVB belysning för att ge den perfekta solbränna. UVA-våglängden tränger djupt in i huden, vilket resulterar i solbränna, medan UVB-våglängderna påverkar hudens yta. Båda har förmågan att bidra till hudcancer; UVA-strålar tenderar att skada cellerna i de djupare skikten i huden, medan UVB-strålarna tenderar att påverka de yttre skikten i huden och orsakar solbränna. Båda kan orsaka förändringar i huden, varav vissa kan vara cancerösa.

För tidigt åldrande

Eftersom UVA våglängderna tränger djupt in i huden och ökar risken för att celler skadas kan en person börja visa tecken på för tidigt åldrande efter långvarig användning. Dessa tecken inkluderar fläckig hud och prematura rynkor.

Medicin

Vissa läkemedel kan orsaka en ljuskänslig reaktion på UV-strålarna som släpps ut. Denna reaktion kan inte bara öka risken för solbränna, utan kan också påverka effekten av specifika läkemedel, inklusive p-piller. Det bör noteras att inte alla som tar de angivna läkemedlen kommer att utveckla en ljuskänslig reaktion, och inte heller kommer varje person att uppleva samma reaktion.

Ögonskada

Solbränna är inte bara en möjlighet på det yttre skiktet av huden utan också kan också påverka ögonhinnan. Detta tillstånd kallas fotokeratit, och symtomen kan innefatta rodnad i ögat, smärtsam riva och tillfällig blindhet. Dessa symtom får inte visas fram till 12 timmar efter sessionen. I vissa fall kan skada på ögat kulminera över en period av år. Detta kan möjligen leda till bildandet av grå starr.

Immunsystem

Det antas att eftersom UV-strålar skador på hudcellerna och kan leda till hudcancer kan immunsystemet vara försvagat på grund av att motverka cancer. Immunsystemets funktion kan bli undertryckt, vilket gör att människor är mottagliga för vissa infektioner i huden, till exempel kalla sår från herpes. Slutligen, om du någonsin blir skadad eller skadad, kan reparationen av ditt DNA ta dubbelt så lång tid, vilket ökar din risk för att utveckla en infektion. Detta beror på ett sänkt immunförsvar på grund av strålningen från UV-strålarna i solarium. Säkerhetssängarnas säkerhet har diskuterats i många år nu. Vissa säger att de är säkrare än solen, medan många sjukvårdspersonal tenderar att vara oense. Poängen? Både sol och solarium sänder UVA- och UVB-strålar, ultraviolett ljus som kan skada kroppen på olika sätt. Trots varningarna och debatterna, flockar folk fortfarande till dessa sängar på jakt efter den perfekta solbränna. Det är upp till varje individ att väga riskerna och fördelarna innan de bestämmer sig för att besöka en solarium.