Vad är orsakerna till håravfall i tonåringar?

 

Alopecia Areata Alopecia areata är en typ av hudsjukdom som drabbar cirka 2 procent av befolkningen. Det är en autoimmun sjukdom som orsakar håravfall på huvudet och andra delar av kroppen. Det uppstår när immunsystemet skadar hårsäckarna. Villkoren börjar mest vid födseln, men tonåringar (pojkar och tjejer) kan också uppleva det. Håret brukar växa tillbaka inom året efter korrekt behandling.

Medicinska förhållanden

Ungdomens tillstånd kan orsaka håravfall. Vissa sjukdomar, som diabetes och sköldkörtelsjukdom, orsakar håravfall genom att använda hormonella förändringar för att störa hårproduktioner. Att få dessa villkor under kontroll med rutinmässiga läkarbesök och mediciner hjälper till att stoppa håravfallet och växa hår. För tonårsflickor kan de uppleva en del avkastning under sina menstruationscykler, men detta är ett minimum. Polycystiskt äggstockssyndrom kan vara orsaken till att vissa tonårspolemor upplever överdosering och håravfall.

Läkemedel och behandlingar

Vissa läkemedel som ordinerats för tonåringar, som isotretinoin och litium, kan orsaka håravfall. Hårförlust är en av biverkningarna för många läkemedel. Barnläkaren bör informeras om mediciner orsakar drastisk håravfall. De kan kanske ordinera något annat eller sänka dosen för att förhindra ytterligare håravfall och d starta omväxlingsprocessen. Behandlingar som dialys, kemoterapi och strålning är de främsta orsakerna till håravfall hos tonåringar på grund av medicinering. håret kommer att växa tillbaka efter att behandlingen slutat.

Undernäring

Med kroppsbilden en stor sak bland tonåren kan orsaken till håravfall vara undernäring. Många tonåringar lider av ätstörningar, medan andra inte sätter tillräckligt med goda matar (med lämpliga näringsämnen) i sina kroppar. Även om det är vegetarian är det inte dåligt att få tillräckligt med protein i kosten är mycket viktigt. Bristen på viktiga vitaminer kan göra att håret blir torrt och sprött innan det faller ut. När väl näring har återställts, bör hårets hälsa återgå till det normala.

Felaktig hårvård

Tonåringar kanske inte förstår vad som krävs för att ta hand om håret ordentligt. Hårda hårbehandlingar (perms, färgämnen, blekning och överdriven värme) är den största orsaken till tonåringar som förlorar håret. När håret blir stressat, kommer det att förlora sin fuktighet och skur. Några skador på håret med produkter och kemikalier kan permanent skada hårsäckarna. vilket leder till ett tillstånd som kallas traktionalopeci. Att ta tonåren till proffs där de kan lära sig ordentlig hårvård kan hjälpa till att säkerställa hårets hälsa. Håravfall kan hända på många olika punkter i livet, även för tonåringar. Men det är mycket mer frustrerande när en tonåring börjar uppleva plötslig och drastisk håravfall. Med ömsesidigt tryck och självbild på en kritisk punkt kan förlust av hår göra en tonåring mycket oattraktiv och vara självmedveten. Många av orsakerna till håravfall i tonåren kan åtgärdas med rätt typ av information. Det första steget att åter växa hår är att ta reda på vad som orsakar att det faller ut i första hand.