Extremt torr hud på ansiktet

 

Symptom

Om din ansiktshud är onormalt torr kan du känna täthet efter tvättning. Din hud kan tyckas grov, dehydrerad och flakande. Fina linjer och rodnad kan uppstå, och ditt ansikte kan klia. Du bör se en läkare om hjälp om du har öppna sår, infektioner eller stora ytor i ansiktet som peeling.

Orsaker

De flesta fall av torr hud uppstår på grund av miljöförhållanden som torrt och kallt väder, heta bad och duschar och exponering för UV-strålar. Om du använder en tvål eller lotion som är för hård kan den också torka din hud. Vissa sjukdomar kan också vara ansvariga, såsom diarré, hög feber eller sköldkörtelstörningar. Din hud tenderar också att bli torrare när du ålder, eftersom körtlarna som producerar olja är mindre aktiva.

Tvätta torrt ansikte

När du tvätter ansiktet, använd varmt vatten istället för varmt vatten. Välj också en mild ansiktssåpe som inte suger fukt bort från din hud. Om möjligt, hitta en tvål med tillsatt fuktkräm. Klätt ditt ansikte lätt för att torka; gnugga ansiktet med en handduk kan irritera din hud. Din hud ska känna sig smidig och smidig efter tvätt, inte tätt och torr.

Fuktgivande torrt ansikte

Applicera fuktighetskräm inom tre minuter efter tvätt för att täta vattnet i huden innan det avdunstar. Använd en fuktkräm som är speciellt formulerad för ansiktet, eftersom den har utformats för att vara mild nog för allergisk hud och aknehårig hud. Välj en fuktkräm med solskyddsmedel, eftersom UV-strålar kan förvärra torrhet.

Andra behandlingar

Torr luft kan torka din hud, så öka fuktighetsnivån i din miljö när det är möjligt. Du kan göra detta genom att använda en luftfuktare när du är inomhus. Använd också en fuktgivande läppbalsam på dina läppar. Torr hud är vanligtvis inte ett allvarligt tillstånd, men det kan vara obekvämt och oattraktivt, särskilt i ansiktet. Det kan dehydrera hudceller och etsa linjer och rynkor i ansiktet. I de flesta fall är torr hud orsakad av miljöfaktorer, och går bort när miljön förändras. Medan allvarliga fall motiverar ett besök hos hudläkaren kan du kanske behandla torr hud på egen hand.