Historia av Perm Rods

 

Inledning

De första permstängerna introducerades för allmänheten år 1906. Dessa stavar, uppfunna av Charles Nessler, var kopplade till en ljuskrona och höll iväg från hårbotten genom ledningar. Elektricitet användes för att värma stavarna och en blandning av ko urin och vatten användes för att ställa permen.

Suter och Calvete

Eugene Suter och Isidoro Calvete samarbetade för att skapa de första permanenta vågrullarna 1917. Den designen bestod av två delar. Den första delen användes för att blåsa håret. Vikningen infördes sedan i ett aluminiumrör som värmdes av el och ledningar som löpte från rören. De två formgivarna gjorde så småningom sina egna mönster, vilket resulterade i motstridiga intressen och rättegångar mot varandra, och den amerikanska skaparen Charles Nessler.

Reagenser

De första rullarna använde hög värme på torrt hår. Detta resulterade i hår som snabbt skadades. För att tona ner mängden skador som gjorts på håret användes vatten för att kompensera värmen. Senare började stylister använda borax eller ammoniak. I 1930-talet skapade J. Bari-Woollss ett reagens som bestod av svaveldioxid.

Cellofan

Nessler ändrade återigen rollens stil med sin skapande av cellofanrörrullen. Håret var torrt omslagen runt valsen och infördes sedan i det ihåliga cellofanröret som innehöll vått papper. Han introducerade senare ett system som ersatte vattnet med olja.

Nya Trends

Macdonald skapade det första systemet som inte använde el. Ånga skapades i vattenkokare, och nådde sedan sårhåret genom rör som fästes från vattenkokaren till rullarna. Detta system tog bort risken för elektrisk stöt, men ofta lämnade användarna skållna av hetvattnet.

Modern Times

Moderna perms är skyldiga till deras ursprung till Arnold F. Willatt. Han skapade den kalla vågen 1938. Systemet tog bort behovet av maskiner och värme. En reduktionslotion placerades på håret och håret lindades sedan runt stängerna. Reduktionslotionen bestod av ammoniumtioglykolat, vilket förändrade bindningarna i håret, vilket bidrog till att överensstämma med stångens form. I åratal har kvinnor varit besatta av lockigt och vågigt hår. Denna besatthet ledde till att man använde peruker av många kvinnor i tidigare århundraden. Så småningom hittade kvinnor ett sätt att locka håret med sina fingrar och ett vaxmedel. Dessa krullningar var dock kortlivade och måste återskapas efter tvättning. Detta ledde salongägare och stylister att skapa de första permstängerna i början av 1900-talet.