Hur man skär Labradorite

 

Hur man skär Labradorite

1.

Förbered stenen för skärning. Om du arbetar med en sten som samlades in i fältet, rengör du noggrant ytan innan du markerar eller skär. Skrub ytan av stenen med en tandborste eller annan liten borste doppad i en enkel lösning av tvål och vatten. Om du föredrar att använda en rengöringspistol, var försiktig så att du inte skadar stenen. Labradorite är en form av Feldspar. Det är 50 till 70 procent albit blandat med 30-50 procent anorthite. Efter rengöring, om du väljer, kan stenen blötläggas i en glykollösning. Även om detta inte är nödvändigt kan en glykollösning bidra till att förbättra stenens naturliga färg.

2.

Klipp stenen genom att klyva ner mitten för att avslöja den dolda färgen. Cleaving bör ske i en vinkel som är parallell med stenens naturliga korn. De mest levande färgade områdena av labradorit förekommer i intergrowths, som normalt finns nära mitten av stenen. Om det splittras ordentligt längs spannet, kommer labradoriten att visa perfekt spjälkningskapacitet.

3.

Markera stenen för skärning. Labradorit skärs oftast antingen helt platt eller med en oval eller rundad yta (en cabochon) för att avslöja dess djup. Den klyvda stenen bör noggrant undersökas för brister eller brister i färg. Vid markering av stenen, överväga också önskade mätningar av färdig produkt. Gör alltid skärmärken parallellt med det naturliga kornet.

4.

Såg eller grov klippa stenen med ett .012 blad. Eftersom labradorit är en relativt mjuk sten, med en uppskattad hårdhet på 6 till 6,5, kan grovklingor skada pärlan. Vid sågning av stenen ska stenen placeras så att den ljusaste färgen kommer att fylla det oklippta området när sågningen är klar. Om stenen var korrekt märkt, kommer dina skärmärken att visa hur stenen ska orienteras för skärning. Eftersom denna sten inte fungerar bra som en facetterad bit, bör hela din skärning göras just nu.

5.

Avsluta labradoriten genom att använda ett poleringsskot. Ett poleringsskot är konstruerat för användning med mjukare pärlor. Ett trä, vax eller vinyl varv skulle vara lämpligt för att avsluta ytan av labradorit. Använd en slurry av ceriumoxid och vatten som polermedel för denna sten.

Labradorite finns i ett brett spektrum av färger, med blues och gröna är de vanligaste och röda och gula anser sig vara något sällsynta. Med en mätning av 1,52 till 1,56 på brytningsindexet kan skärning av Labradorite på ett sätt som accentuerar den naturliga skönheten och den levande färgen på stenen vara svår för en nybörjare. Med tålamod och en hel del övning kan du dock lära dig att ta fram de bästa egenskaperna hos pärlan, markera sin glans och minimera eventuella brister.