Historien om att stryka järn

 

Ancient Times

Långt, rakt hår var populärt i stil i Egypten i antiken. De som inte är lyckliga att födas med denna eftertraktade hårtyp skulle värma platta järnplattor i en eld och springa över håraxeln tills den är jämn. Förfarandet skulle ofta orsaka svåra brännskador i ansiktet och händerna.

Förbättringar

Vid 1800-talet konstruerades speciella hårtangar för att hjälpa till att få kinks ut ur håret. Platta metallplattor fästes på två långa handtag. En gångjärnstypmekanism gjorde det möjligt för användaren att manipulera de sammanbundna handtagen för att öppna och stänga plattorna mot varandra. Enheten placerades i varmaska ​​eller eld för att höja temperaturen på metallplåtarna, men dess konstruktion bidrar till att begränsa risken för oavsiktlig bränning.

1950-talet

1950-talet tog en ny upplevelse av den raka hårtendensen . Kvinnor och tjejer skulle ofta samlas och hjälpa varandra att stryka krullarna från håret. Med ett vanligt hushållstvätt skulle de fläta håret över en plan yta, såsom en strykbräda, och rör försiktigt den varma enheten över hårets yta tills den var rak. Även om det skadar håret, var detta förfarande effektivt och praktiseras fortfarande i vissa kulturer.

Marknadsutvecklingar

Efter den stora hårutvecklingen på 1980-talet slutade kvinnor återigen med en jämn och rak look. Skönhetsföretag tog sig an på trenden och började marknadsföra produkter speciellt utformade för att räta ut håret. Värmeplattorna sattes inuti plasthandtag. Vissa enheter erbjöd ytterligare plåtar för att skapa vågiga, krympade eller geometriska former i hårets yta. Dessa billiga enheter kan köpas hos någon lokal drog- eller rabatthandlare.

Moderna funktioner

Samtida rätjärnjärn har också blivit kända som plattjärn. Dessa enheter kan köpas för under $10 till mer än $500, beroende på funktioner. Järnplattor har ersatts med lättare metaller och kan vara keramiska eller belagda i titan eller guld. Temperaturväljare möjliggör justeringar i mängden värmeffekt, en funktion som syftar till att skydda bräckligt hår. Små, handväskor har introducerats på marknaden och har blivit populära. Olika tekniker tillåter en användare att uppnå vågor och lockningar, förutom raka stilar. I århundraden har män och kvinnor varit beroende av värmeanordningar för att manipulera vågor och krullar från hår. De gamla och farliga metoderna i antiken har ersatts med moderna apparater, som förvisso hindrar skador och förbättrar hårets övergripande tillstånd. Dagens rätverktyg är tillgängliga för nästan alla, kostar så lite som några dollar upp till 500 dollar. Trender kan förändras, men populariteten hos dessa enheter visar att det är rakt, glänsande och friskt hår går aldrig i stil.